Αρχική » Έρχονται αλλαγές στη φορολογία
Οικονομία και κοινωνία

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μελετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (την οποία έχει αναγγείλει), αλλά μετά από πιέσεις των Βρυξελλών φαίνεται ότι θα πρέπει να βρει ένα «ισοδύναμο», που θα αντισταθμίζει την απώλεια εσόδων που θα προκληθεί.

Ένας λόγος που εξετάζεται το παραπάνω μέτρο είναι και η υποχώρηση των εισπράξεων από τους φόρους το 2020 σε 43,3 δισ. ευρώ έναντι 51,1 δισ. ευρώ το 2019, ήτοι μία διαφορά 8,2 δισ. ευρώ.

Το «ισοδύναμο» αυτό έχει ήδη υποδειχθεί από την επιτροπή Πισσαρίδη, πρόταση της οποίας είναι όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων να φορολογούνται με ενιαία κλίμακα συντελεστών. Συγκεκριμένα, είχε προτείνει να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση ακόμη και αυτών που έχουν εισοδήματα π.χ. από ενοίκια, μερίσματα που διανέμουν οι επιχειρήσεις, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκους καταθέσεων, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.

Εάν εφαρμοσθούν τα παραπάνω, θα αυξηθεί υπέρμετρα η φορολογική επιβάρυνση για πολλούς φορολογούμενους, επιβάρυνση που δε θα είναι δυνατόν να αντισταθμισθεί από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για να επέλθει ένα κατά το δυνατόν πιο δίκαιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να εφαρμοστεί μία νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με χαμηλότερους συντελεστές και ίσως λιγότερα φορολογικά κλιμάκια από τα πέντε που ισχύουν σήμερα.

 

Πηγή Ναυτεμπορική