Αρχική » Έρχονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τη χρήση του 2020
Οικονομία και κοινωνία

Έρχονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τη χρήση του 2020

Στόχος του Κράτους είναι να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα του περασμένου χρόνου. Ειδικότερα, στόχος είναι να ενισχυθούν όσοι είχαν μεγάλες απώλειες από τις οικονομικές ζημιές που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, θα εξετασθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τις απαλλαγές ιδιοκτητών που δεν εισέπραξαν ενοίκια, το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ. Στόχος είναι να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση για τα τεκμήρια για όσους έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις από το Κράτος τον περασμένο χρόνο.

Τα ποσοστά 20% έως 30% που ισχύουν σήμερα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 2020 ενδέχεται να μειωθούν στο 10% έως 15%, εφόσον οι φορολογούμενοι αποδείξουν ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους λόγω του κορωνοϊού. Για τα ποσά των ενοικίων που δεν εισπράχθηκαν τον περασμένο χρόνο είναι πιθανόν να εφαρμοσθεί πλήρης απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.

Δεν αποκλείεται η αναστολή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υποχρεώθηκαν να κλείσουν ή να αναστείλουν για κάποιο χρονικό διάστημα τη λειτουργία τους. Στην τελευταία περίπτωση, θα υπολογισθούν μόνον οι τυχόν μήνες λειτουργίας τους.

Οι αναγκαίες προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στα φορολογικά έντυπα δηλώσεων υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο.

Οι οφειλέτες εισφορών που είχαν συμφωνήσει να τις εξοφλήσουν σε 100 έως 120 μηνιαίες δόσεις και δεν το έπραξαν, με νέα ρύθμιση μπορούν να ζητήσουν την επανένταξή τους. Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, η δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης αφορά στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων δόσεων κατά τα έτη 2015-2019.

Τα ενοίκια του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους θα καταβληθούν εντός του Απριλίου. Για την πληρωμή θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να πληρούν πέντε προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Οι μισθωτής – επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην εφορία.
  • Ο μισθωτής – εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί για τις μισθώσεις δήλωση κορωνοϊού τον Φεβρουάριο.