Αρχική » Γιατρούς έχουμε, νοσοκόμες δεν έχουμε!
Οικονομία και κοινωνία

Γιατρούς έχουμε, νοσοκόμες δεν έχουμε!

Τα συστήματα υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται υπό νέα οικονομική πίεση, καθώς κινείται πτωτικά η χρηματοδότησή τους από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Οργανισμού. Το Health at a Glance 2023 του Οργανισμού εκτιμά ότι οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στις χώρες του ΟΟΣΑ αντιστοιχούσαν στο 9,2% του ΑΕΠ το 2022, από 9,7% το 2021. Ενώ αυτό υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019, σε 11 χώρες του ΟΟΣΑ οι δαπάνες για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022 κινήθηκαν χαμηλότερα από το 2019.

Ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν δαπάνης για την υγεία στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε σχεδόν τα 5.000 δολάρια το 2022. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν πρώτες σε κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία, ακολουθούμενες από την Ελβετία και τη Γερμανία. Οι χαμηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία καταγράφηκαν στο Μεξικό, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα. Στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν δαπάνη για υγειονομική περίθαλψη το 2022 έφθασε τα 3.000 δολάρια, δηλαδή ήταν κατά 40% χαμηλότερη από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Από το Health at a Glance 2023 του ΟΟΣΑ προκύπτουν επίσης τα εξής για τη χώρα μας:

  • Το 2022 αντιστοιχούσαν 3,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους έναντι 9,2 στον ΟΟΣΑ!
  • Αντίθετα, στους γιατρούς ξεπερνάμε κατά πολύ τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, καθώς αντιστοιχούν 6,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 3,7 στον ΟΟΣΑ.
  • Το 44% των ανθρώπων στην Ελλάδα δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη διαθεσιμότητα ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης (μέσος όρος του ΟΟΣΑ 67%).
  • Η χρηματοοικονομική κάλυψη, με το 62% των δαπανών να καλύπτεται από υποχρεωτική προπληρωμή, ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που ήταν 76%.
  • Το 6,4% των Ελλήνων ανέφερε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες (μέσος όρος των χωρών ΟΟΣΑ 2,3%).
  • Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ήταν 80,2 χρόνια, δηλαδή 0,1 χρόνια κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
  • Το 6,5% των ανθρώπων αξιολόγησε την υγεία του ως κακή ή πολύ κακή (μέσος όρος του ΟΟΣΑ 7,9%).
  • Ο επιπολασμός του διαβήτη ήταν παρόμοιος με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
  • Ο επιπολασμός του καπνίσματος στη χώρα μας ήταν 24,9%, σαφώς υψηλότερος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που ήταν 16,0%, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

«Εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες υγείας ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού και του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, τα συστήματα υγείας πρέπει να διευκολύνουν την καλύτερη και έγκαιρη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις παρατεταμένες συνέπειες της COVID-19 σε ψυχική και σωματική υγεία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann. «Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των συστημάτων υγείας μας και η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών υγείας μπορεί να μεταμορφώσει περαιτέρω τα συστήματα υγείας, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Η έγκαιρη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη αποτελεί οικονομική αλλά και κοινωνική επιταγή, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμμετέχουν πλήρως στις κοινωνίες μας, ενισχύοντας τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και την παραγωγικότητα των εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Cormann.

 

Πηγή: HealthDaily