Αρχική » ΕΑΔΕ: Πρέπει να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στην περίπτωση συνταξιοδότησης ασφαλιστικών διαμεσολαβητών
Τα νέα της Εβδομάδας

ΕΑΔΕ: Πρέπει να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στην περίπτωση συνταξιοδότησης ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) διαπιστώνει με ανησυχία ότι το καθεστώς φορολόγησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που εξέρχονται του επαγγέλματος ως Συνταξιούχοι, δεν αλλάζει, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της προς τους αρμόδιους Υπουργούς και εξακολουθεί να ισχύει η φορολόγηση της αποζημίωσης ως προμήθειας.

Κατόπιν αυτού απέστειλε στις 22 Απριλίου και νέα επιστολή στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη αναμένοντας απάντηση, αλλά κυρίως την πολυπόθητη τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής και η γενική γραμματέας κα Δήμητρα Λύχρου:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο θέμα της φορολογικής εκκρεμότητας των αποζημιώσεων μετά τη συνταξιοδότηση, των συναδέλφων μας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που μέχρι σήμερα δεν έχει ρυθμιστεί, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Σωματείων μας, αλλά και του ΕΕΑ.

Ως γνωστόν ο Νόμος 4583/18 προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

Σε περίπτωση αποχώρησης του Ασφαλιστικού Πράκτορα ή του Συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων, λόγω συνταξιοδότησης, η ασφαλιστική επιχείρηση του καταβάλλει ποσό που ισούται με την προμήθεια τριών (3) ετών, που αναλογεί στην παραγωγή του, εφόσον αυτή διατηρείται στην εταιρία.

Μέχρι και σήμερα οι εταιρίες πληρώνουν, όπου ήδη έχει εμφανιστεί περιστατικό, καταβάλλοντας τα ποσά που οφείλουν, ως προμήθειες, με το φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τις προμήθειες.

Επειδή όμως οι αμοιβές αυτές πρέπει να καταγραφούν ως αποζημίωση και όχι ως εμπορική αμοιβή, θα πρέπει και η φορολογική τους αντιμετώπιση να είναι η ανάλογη και άρα να φορολογούνται ως αποζημίωση.

Παρακαλούμε και πάλι να αντιμετωπίσετε το θέμα αυτό με την επιμέλεια που πάντοτε επιδεικνύετε για να λυθεί επιτέλους η εκκρεμότητα αυτή, που δημιουργεί πρόβλημα στους συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε τις ενέργειές σας.»