Αρχική » ΕΑΕΕ: Η Πολιτεία για μία ακόμη φορά προβαίνει σε λύσεις ημιτελείς
Τα νέα της Εβδομάδας

ΕΑΕΕ: Η Πολιτεία για μία ακόμη φορά προβαίνει σε λύσεις ημιτελείς

Την απογοήτευσή της εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για το Σχέδιο Νόμου «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων» σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή (η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών κ. Ερ. Μοάτσο):

«Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση επιλέγει να παρέχει την κρατική αρωγή, επιμένοντας σε λύσεις δημοσίου χαρακτήρα με τεράστιο οικονομικό βάρος και αποκλείοντας τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην ανάληψη των κινδύνων. Θεωρούμε ότι η Πολιτεία για μία ακόμη φορά προβαίνει σε λύσεις ημιτελείς. Αναλαμβάνοντας το βάρος αποκατάστασης των ζημιών και επιλέγοντας να κρατήσει στη δημόσια σφαίρα το κόστος κάλυψης έκτακτων αναγκών, ειδικά στις περιπτώσεις ανασφάλιστων επιχειρήσεων, αγνοώντας τις λειτουργίες και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο κλάδος μας, η Πολιτεία δεν μπορεί να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στο σύνολό του. Το σχέδιο νόμου δεν επιλύει το σημαντικό ζήτημα της εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη των ζημιών και αυτό συνιστά σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτηρισμό της πρότασης ως ανεπαρκούς.

Έως σήμερα, σε όλον τον ανεπτυγμένο (δυτικό) κόσμο προωθούνται λύσεις συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αναδεικνύουν τους συμπληρωματικούς ρόλους Κράτους και αγοράς. Οι συνεργασίες αυτές θεωρούμε ότι αποτελούν προτεραιότητα και για την Κυβέρνησή σας (όχι μόνο στον τομέα των φυσικών καταστροφών), σύμφωνα με τις κατά καιρούς επίσημες τοποθετήσεις σας, αλλά και επιδίωξη της Ένωσής μας. Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι εξακολουθεί η υιοθέτηση της ίδιας αναχρονιστικής προσέγγισης, που υφίσταται τα τελευταία (30 και πλέον) χρόνια με την προσπάθεια δημιουργίας ενός Οργανισμού Ασφάλισης Φυσικών Καταστροφών, η οποία ούτε αντιπροσωπεύει την εκπεφρασμένη πολιτική σας ούτε καταφέρνει να εξαλείψει τις ευπάθειες του παρελθόντος.

Τέλος, τα περί κινήτρων που δίδονται στην ιδιωτική ασφάλιση με τις ρυθμίσεις του άρθρου 5, προφανώς δεν ισχύουν. Το γεγονός ότι οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιχορήγηση πλέον της αποζημίωσης που καλύπτεται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν συνιστά κινητροδότηση για την ιδιωτική ασφάλιση, ειδικά για κάποιες επιχειρήσεις -συνήθως μικρομεσαίες- που θα αναμένουν την επιχορήγηση του Κράτους και θα επιλέξουν να μην ασφαλιστούν. Έχουμε δε την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση (άθελά της ίσως) μεταχειρίζεται άνισα τους πολίτες, φέρνοντας μάλιστα σε δυσμενέστερη θέση τον ευσυνείδητο ασφαλισμένο, ο οποίος εν τέλει θα λάβει μικρότερη επιχορήγηση από αυτή που θα λάμβανε εάν δεν ασφαλιζόταν!».

Κλείνοντας την επιστολή της, η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει τις εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών στην περσινή, αλλά και στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Ένωσης περί θεσμοθέτησης φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση κατοικιών, οι οποίες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και καλεί την Πολιτεία να πάψει να οργανώνει κρατικές λύσεις και να στραφεί σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για την αντίστοιχη ελάφρυνση των βαρών της και την εξεύρεση αποτελεσματικών και διαχρονικών λύσεων.