Αρχική » ΕΑΕΕ: Πάνω από 6.400 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εξακριβώθηκαν το 2022
ΕΡΕΥΝΕΣ

ΕΑΕΕ: Πάνω από 6.400 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εξακριβώθηκαν το 2022

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά θωρακίζεται όλο και περισσότερο απέναντι στην απάτη, αποκτώντας καλύτερη οργάνωση, αξιοποιώντας την τεχνολογία, αναπτύσσοντας συνεργασίες με αρχές και φορείς, καταφέρνοντας έτσι να αυξήσει σημαντικά τα εντοπισμένα περιστατικά απάτης, με όφελος 10 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων – μελών της, 6.424 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εις βάρος των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων εξακριβώθηκαν το 2022, με την εκτίμηση της οικονομικής διάστασης του οφέλους από την εξακρίβωση να φθάνει τα €10 εκ.

Παρατηρείται αύξηση του πλήθους των περιπτώσεων απάτης που εξακριβώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2021), γεγονός που αποδεικνύει ότι η καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι η απάτη εντοπίζεται σε όλους τους κλάδους ασφάλισης και δεν περιορίζεται στον κλάδο αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 5.296 απάτες στον κλάδο Αυτοκινήτου (4.647 το 2021), 352 στον κλάδο Ζωής (276 το 2021), 690 στον κλάδο Υγείας (439 το 2021) και 56 στις ασφαλίσεις Περιουσίας (56 το 2021).

Ειδικότερα στον κλάδο Αυτοκινήτου, όπου και εμφανίζεται το μεγαλύτερο πλήθος περιστατικών, αξίζει να επισημανθεί πως το ποσοστό των εντοπισμένων απατηλών απαιτήσεων αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 1,9% των αποζημιώσεων που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρίες μέσα στο 2022, ενώ το ποσοστό εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις ανά εταιρία, φθάνοντας έως και το 8,8%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η πρόοδος της τεχνολογίας αφ’ ενός ενίσχυσε τις ψηφιακές υπηρεσίες των ασφαλιστικών εταιριών, παρέχοντάς τους καλύτερα εργαλεία για τον εντοπισμό της απάτης, αλλά από την άλλη πλευρά αύξησε την έκθεσή τους στην απάτη, ιδιαίτερα στον κλάδο Αυτοκινήτου, καθώς διευρύνει αντίστοιχα και τις δυνατότητες των επίδοξων απατεώνων.

Με βάση τον οικονομικό τους αντίκτυπο, οι σημαντικότερες περιπτώσεις απάτης στον κλάδο Αυτοκινήτου ήταν οι εξής:

  1. Κατασκευή/αλλοίωση συνθηκών ασφαλιστικού γεγονότος πχ. δήλωση εξυπηρέτησης, σκηνοθετημένο ατύχημα, αντιστροφή υπαιτιότητας κ.λπ.)
  2. Προϋπάρχουσες ζημιές
  3. Υπερκοστολόγηση
  4. Δήλωση ψευδών στοιχείων ασφάλισης κατά την ανάληψη του κινδύνου
  5. Πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια

Αντίστοιχα οι ενδείξεις που συνέβαλαν στον εντοπισμό των περισσότερων απατηλών απαιτήσεων ήταν οι εξής:

  1. Ασύμβατες ζημιές ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος
  2. Προϋπάρχουσες ζημιές
  3. Ζημιά σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε από την έναρξη ασφάλισης είτε μετά την επέκταση κάλυψης (προσθήκη κάλυψης)
  4. Ζημιές χωρίς επαφή μεταξύ των εμπλεκομένων οχημάτων
  5. Υπερτιμολόγηση ή υπερβολική απαίτηση
  6. Ασυνεπείς δηλώσεις
  7. Επαναλαμβανόμενες ζημιές
  8. Φιλική ή συγγενική ή άλλη σχέση (π.χ. συνάδελφοι, γείτονες) μεταξύ των εμπλεκομένων
  9. Το ατύχημα συνέβη σε βραδινές ώρες
  10. Το ατύχημα συνέβη σε απομακρυσμένη περιοχή
  11. Συνεργεία επισκευής ή ανταλλακτικών
  12. Προσθήκη νέων καλύψεων ή αύξηση ορίων υφιστάμενης κάλυψης κατά τη διάρκεια ασφάλισης (αφορά σε προαιρετικές καλύψεις)
  13. Ζημιές μεταξύ οχημάτων που ασφαλίζονται από τον ίδιο ασφαλιστικό πράκτορα / διαμεσολαβούντα
  14. Παραποιημένα έγγραφα
  15. Αδυναμία προσκόμισης παραστατικών / αποδεικτικών στοιχείων
  16. Παραποιημένα οχήματα (αλλοίωση αριθμού πλαισίου/κινητήρα ή/και περαιτέρω τεχνικών χαρακτηριστικών ταυτοποίησης)

Ο κ. Κάρολος Σαΐας, πρόεδρος της Επιτροπής Πρόληψης & Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης, δήλωσε σχετικά : «Η ασφαλιστική απάτη ένα φαινόμενο που απασχολεί τις ασφαλιστικές εταιρίες παγκοσμίως, καθώς πλήττει τα θεμέλια του ασφαλιστικού θεσμού, επιβαρύνοντας όχι μόνο τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως τους ασφαλισμένους. Η ΕΑΕΕ και η ελληνική ασφαλιστική αγορά δραστηριοποιούνται συστηματικά στην καταπολέμησή της με δράση στους τομείς της ενημέρωσης, της ανάπτυξης συνεργασιών με Αρχές και φορείς, της εσωτερικής οργάνωσης και εκπαίδευσης της αγοράς και της συλλογής στατιστικών στοιχείων. Όπως φαίνεται από την έρευνα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην οργάνωση της αγοράς, καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις απάτης που εξακριβώνονται. Θα εντείνουμε το έργο μας προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αποτελεί χρέος μας η προστασία των ασφαλισμένων μας».

Η έρευνα είναι διαθέσιμη στο site της ΕΑΕΕ εδώ και η σχετική παρουσίαση εδώ.