Αρχική » Νέες φοροελαφρύνσεις για τον περασμένο χρόνο
Οικονομία και κοινωνία

Νέες φοροελαφρύνσεις για τον περασμένο χρόνο

Σύντομα θα αναγγελθεί από το Υπουργείο των Οικονομικών το ύψος των έκτακτων φοροελαφρύνσεων για τους φορολογούμενους που υπέστησαν οικονομικές ζημιές τον περασμένο χρόνο.

Ένα μέρος αυτών των μέτρων κατατέθηκε χθες βράδυ προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά στην αναστολή της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος για έναν ακόμη χρόνο. Ειδικότερα, η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος ανερχόταν στα 650 ευρώ για όσους αγρότες εντάχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και στις 31 Δεκεμβρίου 2019 συμπλήρωσαν πέντε χρόνια απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος.

Στην παραπάνω κατηγορία του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ αναστέλλεται η επιβολή του και για όσους αγρότες εντάχθηκαν το 2015 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν πενταετία στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Στα υπόλοιπα μέτρα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνονται σημαντικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία για τη φορολογία των εισοδημάτων φυσικών προσώπων, με επιδίωξη την κατάργηση υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος για την οικονομική χρήση 2020.

Οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, στα τεκμήρια διαβίωσης, στη φοροαπαλλαγή για ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια. Επίσης, παρεμβάσεις θα γίνουν και στο τέλος επιτηδεύματος των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή υπολειτούργησαν το 2020 και στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα περσινά εισοδήματα. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνουν ελαστικότερα τα ποσοστά κάλυψης μέρους των πραγματικών εισοδημάτων μέσω των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή του e-banking. Το παραπάνω γίνεται για να αποφευχθούν οι ποινές σε όσους δεν μπόρεσαν να καλύψουν, λόγω πανδημίας, τα ποσοστά 20-30% με δαπάνες μέσω των ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, συζητείται η έμμεση απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τέλος, εξετάζεται η πλήρης φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων για ανείσπρακτα ενοίκια με μόνο αποδεικτικό στοιχείο την επίδοση εξωδίκου από δικαστικό επιμελητή.