Αρχική » Οικτρές επιδόσεις στην αποταμίευση οι Έλληνες… γιατί άραγε;
Οικονομία και κοινωνία

Οικτρές επιδόσεις στην αποταμίευση οι Έλληνες… γιατί άραγε;

Όχι μόνο δεν καταφέραμε να αποταμιεύσουμε τίποτα το 2022, αλλά τραβήξαμε και από τα έτοιμα! Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε εχθές η EUROSTAT, όπου καταγράφονται τα ποσοστά αποταμίευσης που πέτυχαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη χρονιά.

Το 12,7% του διαθέσιμου εισοδήματός τους κατάφεραν να αποταμιεύσουν οι πολίτες της ΕΕ κατά μέσο όρο το 2022, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του 2021 (16,4%). Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες ήταν -4%, που σημαίνει πως το εισόδημά μας δεν επαρκούσε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και είτε απομυζούσαμε τις αποταμιεύσεις μας είτε δανειζόμασταν. Επόμενοι χειρότεροι στην κατάταξη οι Πολωνοί με -0,8%. Πρωταθλητές της αποταμίευσης οι Γερμανοί με 19,9%, οι Ολλανδοί με 19,4% και οι Λουξεμβούργιοι με 18,1%.

Σημειωτέον ότι το πραγματικό ακαθάριστο εισόδημα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,9% το 2022, μετά από 9 χρόνια αυξητικής πορείας. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση της ονομαστικής αξίας του εισοδήματος ήταν 6,3%, αλλά η αύξηση των τιμών ήταν μεγαλύτερη και έφθασε το 7,2%.

Αυτά βέβαια συνολικά για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί στη χώρα μας οι τιμές κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς, αναγκάζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά να διοχετεύουν το σύνολο των εισοδημάτων τους για να καλύψουν βασικές ανάγκες (super market, ενοίκιο, θέρμανση κ.λπ.) και πάλι να μην τα βγάζουν πέρα, όπως βλέπουμε και από τα στοιχεία της EUROSTAT.

Κι αν μας βομβαρδίζουν οι πάντες με καταιγισμό εκπτώσεων λόγω της… ελληνικότατης και μακρόσυρτης Μαύρης Παρασκευής, οι Έλληνες καταναλωτές δε δελεάζονται και οι καταστηματάρχες προσβλέπουν στα Χριστούγεννα για τη σωτηρία τους!

 

Πέπη Μοίραλη

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ