Αρχική » Πρόθυμοι για την γ’ δόση, προβληματισμένοι για τον εμβολιασμό των παιδιών
ΕΡΕΥΝΕΣ

Πρόθυμοι για την γ’ δόση, προβληματισμένοι για τον εμβολιασμό των παιδιών

Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, το 81% των Ελλήνων δηλώνουν πως θα κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ το 41% των ανεμβολίαστων δηλώνουν πως δεν θα εμβολιαστούν, ακόμη κι αν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός. Το 44% των νέων 17-24 ετών δηλώνουν πως αισθάνθηκαν μελαγχολία, κατάθλιψη ή απελπισία τον τελευταίο χρόνο.

Τις στάσεις και τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με την πανδημία και τον εμβολιασμό καταγράφει νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, τηλεφωνικά και online σε δείγμα 1.101 ατόμων ηλικίας από 17 και άνω, στο διάστημα 5-14 Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με μερικά από τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες που δηλώνουν εμβολιασμένοι ή αποφασισμένοι να κάνουν το εμβόλιο αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Το 77% του δείγματος της έρευνας δηλώνουν ότι έχουν κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου (από 39% τον Μάιο του 2021), ενώ το 75% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το 81% δε των εμβολιασμένων δηλώνουν ότι θα κάνουν και την τρίτη (ενισχυτική) δόση του εμβολίου, όταν τους δοθεί η δυνατότητα.

Η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά τη στάση των Ελλήνων απέναντι στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, αφού χαμηλότερα του 65% ποσοστά εμβολιασμού εμφανίζουν μόνο οι αγρότες, οι άνεργοι, όσοι δηλώνουν επάγγελμα «οικιακά» και όσοι ζουν σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ευρήματα σχετικά με τη στάση των Ελλήνων όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών. Τον Μάιο του 2021, ποσοστό 58,1% των Ελλήνων γονέων δήλωναν πως δεν θα εμβολίαζαν τα παιδιά τους. Ωστόσο σήμερα -και αφού έχει μεσολαβήσει η έγκριση του ΕΜΑ για εμβόλια σε παιδιά 12 ετών και άνω- 6 στους 10 γονείς παιδιών αυτής της ηλικίας δηλώνουν ότι τα παιδιά τους είτε έχουν ήδη εμβολιαστεί (38%) είτε ότι πρόκειται να εμβολιαστούν (20%). Πάντως γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 12 δείχνουν ακόμα διστακτικοί και μόνο 1 στους 3 δηλώνουν ότι τα παιδιά τους θα εμβολιαστούν, όταν εγκριθεί το εμβόλιο και γι’ αυτά. Επίσης, 1 στους 5 δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη και σχεδόν οι μισοί (46%) ότι τα παιδιά τους δεν θα εμβολιαστούν. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 5-11 έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, ενώ η σχετική απόφαση του ΕΜΑ για τις χώρες της ΕΕ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά με το πώς επηρέασε την ψυχική και τη σωματική τους υγεία η πανδημία, οι Έλληνες απάντησαν ως εξής: 1 στους 4 Έλληνες και Ελληνίδες δήλωσε πως τους τελευταίους 12 μήνες αντιμετώπισε αγχώδεις διαταραχές και 1 στους 10 ότι είχε κατάθλιψη. 1 στους 5 δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 εβδομάδων είχε διαταραχές στον ύπνο του και επίσης 1 στους 5 ότι αισθάνθηκε μελαγχολία, κατάθλιψη ή απελπισία -ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που εμφανίστηκε σε αντίστοιχη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το 2019. Ο παράγοντας ηλικία, φαίνεται ότι παίζει και εδώ ρόλο, αφού το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 17-24, που δηλώνουν πως αισθάνθηκαν μελαγχολία, κατάθλιψη ή απελπισία τον τελευταίο χρόνο φτάνει το 44%.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους πολίτες, περισσότεροι από τους μισούς εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, ενώ το 41% δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν ακόμα και στην περίπτωση που ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός.

 

Πηγή: Health daily