Αρχική » Το Δάσος, οι Άνθρωποι και ο Εθελοντισμός Δασοπυροπροστασίας
Απόψεις

Το Δάσος, οι Άνθρωποι και ο Εθελοντισμός Δασοπυροπροστασίας

Η κάθε συζήτηση για τον Κλιματικό Νόμο και για την ασφαλιστική κάλυψη των περιουσιών συνδέεται στην αφετηρία της με την περιβαλλοντική συνείδηση και την πρακτική ευθύνη κάθε Πολίτη, στην καθημερινότητά του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) κινητοποίησε κι εφέτος με περισσότερο συμβολικές, θα έλεγα, ενέργειες και μηνύματα, πλήθος οργανισμών και επιχειρήσεων. Όλα αυτά θα είχαν ένα μεγαλύτερο, περαιτέρω, ενδιαφέρον, αν έδιναν βάθος και συνέχεια σε δράσεις, διαμορφώνοντας ευρύτερη κουλτούρα δέσμευσης και αποτελέσματος.

Η Ημέρα αυτή είναι κενή νοήματος χωρίς την Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών. Η έννοια του Ενεργού Πολίτη (πρέπει να) φωτίζεται πέρα από επετειακές εκδρομικές εξορμήσεις και κάποια συνοδευτικά μηνύματα από τα brands.

Ο Ενεργός Πολίτης έχει τρία βασικά γνωρίσματα καθημερινής συμπεριφοράς για το Φυσικό Περιβάλλον:

– τη βαθιά συνειδητοποίηση της αξίας του

– το αίσθημα της υψηλής ατομικής ευθύνης για τη διαφύλαξή του

– την κατάθεση-συνεισφορά σε τακτικές, στοχευμένες και μετρούμενες συλλογικές πρακτικές.

Η προστασία, αποκατάσταση, διατήρηση και ανάδειξη των πόρων του φυσικού οικοσυστήματος φέρει το ονοματεπώνυμο της συμβολής κάθε Ενεργού Πολίτη, ως ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.

Και, επειδή οι πυρκαγιές που ερημώνουν τόπους, υποβαθμίζουν την ποιότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και πυροδοτούν την Περιβαλλοντική Κρίση δεν έχουν τέλος (ειδικά στην Ελλάδα), αξίζει να φέρουμε τους τρόπους στην πρώτη γραμμή της αναγνώρισης, ευγνωμοσύνης και μίμησης με τους Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας.

Είναι τα πρότυπα! Μπορούμε να στελεχώσουμε – να ενισχύσουμε την πιο κοντινή μας Ομάδα Εθελοντών (υπάρχουν πολλές στο Μητρώο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης). Μπορούμε να μοιραστούμε, με τον τρόπο που μας ταιριάζει, την αγωνία και τον αγώνα για το Δάσος Ζωής. Ο τίτλος «Εθελοντής Δασοπυροπροστασίας» είναι ο πιο ευγενής, ως εύσημο κοινωνικής αξίας και ύπαρξης.

Ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει «ζεσταθεί», ήδη, από τις πρώτες πυρκαγιές και από καταστροφές πράσινου αποθέματος (αλλά και περιουσιακών στοιχείων), παραμένουν νωπές οι μνήμες από τις συνέπειες των περυσινών πυρκαγιών. Από τις 8.728 δασικές πυρκαγιές που κατέγραψε η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά το 2021 (με τις μεγαλύτερες σε Βόρεια Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία, Ανατολική Μάνη, Βίλια, Βαρυμπόμπη, Σχίνο), οι αποτεφρωμένες εκτάσεις εκτιμώνται σε 1,3 εκ. στρέμματα, ενώ χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές (μεταξύ τους και ενός ηρωικού Εθελοντή, στη Βαρυμπόμπη).

Όσο για το Περιβάλλον συνολικά, είναι εύγλωττη η δραματική αναφορά του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες: η περιβαλλοντική-ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο 9 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, με τον μισό πληθυσμό του πλανήτη να βρίσκεται εκτεθειμένος σε αυτό τον κίνδυνο λόγω της κλιματικής κρίσης. Τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα πλήττουν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων, ενώ η κλιματική μετανάστευση μέχρι το 2050 θα απασχολήσει περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πριν από λίγες ημέρες, συμμετείχα στη συνάντηση των εταιρικών μελών της εθελοντικής Κίνησης Πολιτών ΔΙΑΖΩΜΑ, για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας -ένα τριήμερο αποτύπωσης της ουσιαστικής προόδου στην πράξη του Σχεδίου για ένα νέο ξεκίνημα στον πληγέντα τόπο- και επέστρεψα με την αισιοδοξία ότι υπάρχει φως, όταν υπάρχει βούληση και συλλογική προσπάθεια. Προφανώς, η κάθε συζήτηση για τον Κλιματικό Νόμο και για την ασφαλιστική κάλυψη των περιουσιών συνδέεται στην αφετηρία της με την περιβαλλοντική συνείδηση και την πρακτική ευθύνη κάθε Πολίτη, στην καθημερινότητά του.

 

Γιάννης Ρούντος