Αρχική » Υποχρεωτική από σήμερα η διενέργεια self test για την προσέλευση στην εργασία και στον ασφαλιστικό κλάδο
Οικονομία και κοινωνία

Υποχρεωτική από σήμερα η διενέργεια self test για την προσέλευση στην εργασία και στον ασφαλιστικό κλάδο

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, εφαρμόζεται από σήμερα 19 Απριλίου το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό Covid-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία.

Το μέτρο ισχύει για εργαζόμενους στις παρακάτω δραστηριότητες:

Λιανεμπόριο, μεταφορές, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, δραστηριότητες καθαρισμού, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής).

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία. Συνιστάται ο έλεγχος να γίνεται έως και 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο/η με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός/η είτε:

  1. δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό Covid-19 (self test, rapid test ή PCR test) είτε
  2. έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό Covid-19.

Σε περίπτωση που εργαζόμενος προσέλθει στο χώρο εργασίας χωρίς να έχει δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα ότι το self test είναι αρνητικό ή χωρίς να προσκομίσει αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test ή PCR test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή εργασίας εκ μέρους του και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος δεν εκπληρώνει την παραπάνω υποχρέωσή τους.

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί, ότι ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους εργαζόμενούς του με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη εκτέλεσής τους.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωσή του να εφαρμόσει τα παραπάνω, επιβαρύνεται με πρόστιμο από τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Αναλυτικά μπορείτε να βρείτε εδώ την υπουργική απόφαση, τους ΚΑΔ που αφορά, καθώς και δείγματα των Υπεύθυνων Δηλώσεων που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι.