Αρχική » Αλλάζουμε πεζοδρόμιο ή κρατάμε την αναπνοή μας…
ΕΡΕΥΝΕΣ

Αλλάζουμε πεζοδρόμιο ή κρατάμε την αναπνοή μας…

Φόβος, καχυποψία και μοναξιά είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στους Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας.

Εννέα στους δέκα Έλληνες αισθάνθηκαν «πολύ» έως «πάρα πολύ» μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά τους λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τον Δεκέμβριο του 2020. Πράγματι, οι καραντίνες και οι περιορισμοί στις κοινωνικές και επαγγελματικές μας υποχρεώσεις άλλαξαν ριζικά τη ζωή μας, επιδρώντας σημαντικά στην ψυχολογική μας κατάσταση.

Κυρίαρχα συναισθήματα σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων ήταν:

  • Ο φόβος μήπως αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό για έναν στους τρεις ερωτηθέντες (35,9% για τις γυναίκες, 26,8% για τους άντρες), ο οποίος οδήγησε πολλούς να αποφεύγουν ακόμη και τις απαραίτητες και με προφυλάξεις συναναστροφές.
  • Η μοναξιά, καθώς αρκετοί απέφευγαν να επισκέπτονται συγγενείς και φίλους για να μη μολύνουν ή μολυνθούν.
  • Η καχυποψία για τον «άλλο» κυριάρχησε και οδήγησε στην απομόνωση. Χαρακτηριστικό εύρημα της έρευνας είναι ότι στο δρόμο οι περισσότεροι παραμερίζουν) για να περάσουν κάποιοι άλλοι που περπατούν αντίθετα και αν δεν μπορούν να το κάνουν, κρατούν την αναπνοή τους μερικά βήματα πριν και μερικά βήματα μετά.

Επίσης σημαντικά ποσοστά συγκέντρωσαν η αβεβαιότητα για το μέλλον, το άγχος, ο εκνευρισμός, ο θυμός (που οδήγησε και σε μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας) και η θλίψη.

Όσο για τον χρόνο που περάσαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας με τις καραντίνες, σύμφωνα με την έρευνα το 49,0% τον αξιοποίησε με πνευματικές απασχολήσεις (διαβάζοντας, παρακολουθώντας ταινίες και ντοκιμαντέρ, συγγράφοντας κ.ά.), το 39,2% ασχολήθηκε με σωματική άσκηση και άθληση (μην ξεχνάμε ότι ήταν η καλύτερη δικαιολογία για να βγούμε απ’ το σπίτι) και το 31,3% ασχολήθηκε με επαγγελματικές εργασίες, βλέπε τηλεργασία.

Μιλώντας στο ΑΜΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μιχάλης Γλαμπεδάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος επιμελήθηκε την έρευνα, δήλωσε: «Κοιτάζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρατηρούμε πως οι Έλληνες αντιμετώπισαν με ρεαλισμό την κατάσταση, αφού τέσσερις στους δέκα θεωρούσαν πως θα αρθούν κάποιοι περιορισμοί μέχρι τον Ιούλιο το 2021, γεγονός που πραγματοποιήθηκε, και πέντε στους δέκα πίστευαν ότι οι περιορισμοί θα αρθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή στη χειρότερη των περιπτώσεων μέσα στο 2022, γεγονός που επίσης επιβεβαιώνεται. Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας όπως η τηλεργασία, το κλείσιμο σχολείων κ.ά. έδωσαν την ευκαιρία σε περισσότερους (24%) ανθρώπους να βελτιώσουν την επαφή τους με τους συγγενείς και φίλους και σε λιγότερους (15%) την επιδείνωσαν. Η βελτίωση εμφανίζεται πιο έντονη στους νέους μέχρι 18 χρόνων, που λόγω της διακοπής των δια ζώσης μαθημάτων έμειναν στα σπίτια τους. Οι νέοι των οποίων οι σχέσεις με το στενό περιβάλλον τους βελτιώθηκαν ήταν υπερδιπλάσιοι αυτών των οποίων επιδεινώθηκαν (27,3% έναντι 12,9%). Οι πολίτες που αντιμετώπισαν αψήφιστα τον κορωνοϊό και θεωρούσαν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, οι «αρνητές» δηλαδή, ήταν πολύ λίγοι (5,8%) έναντι αυτών που πήραν πολύ σοβαρά τον κίνδυνο και υπάκουσαν στις προτροπές των ειδικών επιστημόνων και στις αποφάσεις της πολιτείας (32,4%). Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων (61,8%) θεώρησε ότι η πανδημία είναι διαχειρίσιμη και χωρίς υπέρμετρο φόβο προχώρησε τη ζωή του, υπακούοντας στις συμβουλές των επιστημόνων και των αρμόδιων παραγόντων της πολιτείας».

 

Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ