Αρχική » Γ. Νικολάκος: Η αλήθεια για τον Τειρεσία διαμεσολαβητών
Απόψεις

Γ. Νικολάκος: Η αλήθεια για τον Τειρεσία διαμεσολαβητών

Αυτό που δεν θα χωνέψω, αλλά και ουδέποτε πλέον θα ανεχτώ, είναι το καπέλωμα που υφίσταμαι τα τελευταία χρόνια από την ΕΑΔΕ, στην προσπάθειά της να οικειοποιηθεί τον αγώνα για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Αγαπητή μου Μαρίνα,

Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας, κυρίως γιατί χάνουμε την ανθρωπιά μας, αφού τις φυσικές κοινωνικές συναναστροφές τις έχει αντικαταστήσει η διαδικτυακή επικοινωνία, θα αναφερθώ στο τεύχος 592 του Μαρτίου, όπου σχολιάζεις τα δεκαετή επιτεύγματα της ΕΑΔΕ. Ασφαλώς δεν είσαι υποχρεωμένη να γνωρίζεις ότι η ΕΑΔΕ ιδρύθηκε σαν ένωση προσώπων με συμβολαιογραφική πράξη -κι όχι με απόφαση πρωτοδικείου- το 2013, πριν εφτά χρόνια κι όχι πριν δέκα χρόνια, αλλά θα παραβλέψω αυτήν την αριθμητική ανακρίβεια, που ελάχιστους ενδιαφέρει.

Αυτό όμως που δεν θα χωνέψω, αλλά και ουδέποτε πλέον θα ανεχτώ, είναι το καπέλωμα που υφίσταμαι τα τελευταία χρόνια από την ΕΑΔΕ, στην προσπάθειά της να οικειοποιηθεί τον αγώνα για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, στον οποίο η ΕΑΔΕ δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή και συνεισφορά. Κατά πρώτο διότι ποτέ δεν θα μπορούσε να εκφράσει συνδικαλιστικά τα υπόλοιπα νόμιμα σωματεία των διαμεσολαβητών στην ΑΠΔΠΧ, αφού μόνο σαν ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ – Πρωτοβάθμια οργάνωση θα μπορούσε να έχει τη σχετική νομιμοποίηση κι όχι ως ένωση προσώπων και κατά δεύτερο διότι οι μόνοι -και το τονίζω οι μόνοι- που έκαναν προσωπική αναφορά και τα έβαλαν με την ΕΑΕΕ και την ΤτΕ ως φυσικά πρόσωπα είμαστε εγώ και ο Μωρίς Καπουάνο.

Ο λόγος ήταν ότι όταν η ΤτΕ και η ΕΑΕΕ έβαλαν για πρώτη φορά το θέμα της δημιουργίας πλατφόρμας ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τους διαμεσολαβητές, δεν κουνήθηκε φύλλο από κανένα σωματείο ή άλλη Ένωση διαμεσολαβητών. Στο ΔΣ του ΣΕΜΑ τότε δεν υπήρξε ποτέ καμία απόφαση για επίσημη παρέμβαση στην ΑΠΔΠΧ και την ΤτΕ. Τότε πήραμε πρωτοβουλία μόνον εγώ και ο Μωρίς και κάναμε αναφορά στην ΑΠΔΠΧ ότι η δημιουργία σχετικής πλατφόρμας αντίστοιχης αυτής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών θα έβλαπτε το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των επαγγελματιών διαμεσολαβητών.

Κατά τη συζήτηση στη μεγάλη αίθουσα ενώπιον του προέδρου και των μελών της ΑΠΔΠΧ παρέστησαν ο τότε επόπτης εκπρόσωπος της ΤτΕ, όλο το ΔΣ της ΕΑΕΕ με τη νομική της σύμβουλο, ο υποφαινόμενος και ο Μωρίς, ως ενιστάμενοι κατά της πρότασης, καθώς και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που ζήτησε και παρέστη απλά ως εκπρόσωπος του ΕΕΑ, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε.

Όλοι οι προαναφερόμενοι επομένως γνωρίζουν ότι μόνο εμείς οι δύο είχαμε το δικαίωμα να παρέμβουμε, αφού είμαστε οι μόνοι που κάναμε έγγραφη αναφορά στην ΑΠΔΠΧ και ουδείς άλλος ούτε καν ο κ. Καραβίας ή ο κ. Γαβαλάκης παρέστησαν ή παρενέβησαν -όπως ίσως ισχυρίζονται- αλλά μόνον όσοι ανέφερα πιο πάνω.

Μια σχετική έρευνα στις διαδικτυακές ασφαλιστικές σελίδες της εποχής μπορεί να επιβεβαιώσει αυτά που λέω, αλλά υπάρχουν και σχετικά έγγραφα στο αρχείο της ΑΠΔΠΧ, που το αποδεικνύουν. Όλα τα άλλα, που λέγονται για την υπόθεση ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, είναι απλά ψέματα και όσοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν αυτή τη μεγάλη νίκη υπέρ της διαμεσολάβησης είναι απλά ψεύτες.

Αγαπητή μου Μαρίνα, ξέρεις πολύ καλά ότι δεν συνηθίζω ασφαλώς να «καμώνομαι» για ό,τι ελάχιστο έχω κάνει ως συνδικαλιστής και επαγγελματίας, είτε για την ανάδειξη του Χώρου Ιστορικής Μνήμης της οδού Κοραή, όταν εργαζόμουν στην Εθνική Ασφαλιστική (κι εκεί υπάρχουν γραπτές αποδείξεις από εφημερίδες της εποχής) είτε για τον αγώνα κατά του ΤΕΙΡΕΣΙΑ διαμεσολάβησης είτε για το διάστημα των 12 χρόνων που συμμετείχα στο ΔΣ του ΣΕΜΑ. Όμως με όλα αυτά τα παράξενα, που διαβάζω κατά καιρούς, τελικά αποφάσισα να γράψω δυο λόγια για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Πού αλλού αξίζει να αναφερθώ; Ότι ειδικά στην εκπαίδευση και με τη δική σου συνδρομή εκδώσαμε το μοναδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τους Μεσίτες, που αν και αξιολογότατο, θάφτηκε από τους επόμενους και εγώ μαζί ως πρόσωπο; Παρηγορούμαι όμως ότι τουλάχιστον από τον ΣΕΜΑ, κανείς δεν προσπάθησε να καπελώσει τις προσπάθειές μου στο ΔΣ του ΣΕΜΑ εκείνο το διάστημα, ακόμη και αυτός ο κ. Γ. Καραβίας, που ειδικεύεται σ’ αυτά. Όμως αποφάσισα τελικά ότι στο εξής ποτέ δεν θα καπελώσουν κάποιοι οιονεί απόντες τις προσπάθειές μου με ανακρίβειες και ψεύδη.

Έλεος πια, έως εδώ!!!!

Ασφαλώς δεν αναφέρομαι σε σένα, που αναδημοσιεύεις τα δελτία Τύπου και δεν οφείλεις να γνωρίζεις τα πάντα, αλλά σε όλους τους άλλους, που έχουν το θράσος, ανερυθρίαστα να κρύβουν την αλήθεια ή να προσπαθούν να οικειοποιηθούν προσπάθειες άλλων.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και παρακαλώ να δημοσιεύσεις το κείμενό μου στο έγκριτο περιοδικό σου, ξεκαθαρίζοντας προκαταβολικά, ότι όλα αυτά που γράφω ή προσπάθησα κατά καιρούς, δεν σκέπτομαι να τα εξαγοράσω κατεβαίνοντας ως πρόεδρος ή βουλευτής ή οτιδήποτε άλλο για να μαζέψω ψήφους!!!

Γιώργος Νικολάκος

Μεσίτης Ασφαλειών