Αρχική » η επίθεση της ΕΚΤ στο Bitcoin
Απόψεις

η επίθεση της ΕΚΤ στο Bitcoin

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κρυπτονόμισμα, υπογραμμίζοντας το θέμα της κερδοσκοπίας, της οποίας το πρώτο σύμπτωμα είναι η παρατεταμένη αστάθεια στην τιμή του.

του Φίλιππου Αδαμίδη*

Το Bitcoin εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους διεθνείς θεσμούς, αφού θεωρείται επικίνδυνο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής φούσκας, το επόμενο διάστημα. Μίας φούσκας που θα οδηγήσει σε οικονομική κρίση ανάλογη με αυτή των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου το 2007 και των παραγώγων, λίγα χρόνια αργότερα.

Στην Ευρώπη, η λέξη κλειδί είναι «κερδοσκοπία»: διασυνοριακές δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται ελάχιστα με την πραγματική οικονομία και τις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί να περιορίσει με κάθε κόστος, μέσα στα πλαίσια ενός συστήματος ρυθμίσεων. Δεν είναι αργά, αλλά ο μηχανισμός των κρυπτονομισμάτων έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί, όπως φαίνεται και από το σταδιακό άνοιγμα των πολυεθνικών τού ηλεκτρονικού εμπορίου στις πληρωμές με τα νομίσματα αυτού του τύπου.

Η πορεία του Bitcoin

Τα στοιχεία του 2020 επιβεβαιώνουν το ράλι του Bitcoin. Αφού ξεπέρασε τα $40.000 την πρώτη εβδομάδα του 2021, η τιμή του κρυπτονομίσματος παρουσίασε πτώση κατά 20%, πυροδοτώντας τούς ήδη υπάρχοντες φόβους της αγοράς για την αστάθειά του. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι αυτής της υποχώρησης της τιμής του Bitcoin προηγήθηκε μία 10μηνη ανοδική πορεία της τάξης του 333,2%, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, οφείλεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των διεθνών hedge funds για το κρυπτονόμισμα. Τους τελευταίους 5 μήνες του 2020, η ζήτηση από τους αγοραστές του Bitcoin, ξεπέρασε την προσφορά του κατά περίπου τρεις φορές.

Η επίθεση της ΕΚΤ

Αυτές οι διακυμάνσεις της τιμής του Bitcoin έχουν επισύρει την προσοχή της ΕΚΤ. Στις 13 Ιανουαρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κρυπτονόμισμα, υπογραμμίζοντας το θέμα της κερδοσκοπίας, της οποίας το πρώτο σύμπτωμα είναι η παρατεταμένη αστάθεια στην τιμή του.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρυθμιστικοί κανόνες. Ένας από τους στόχους είναι η αποτροπή της εκμετάλλευσης των κρυπτονομισμάτων από το οργανωμένο έγκλημα. Στην παρέμβασή της στο διαδικτυακό συνέδριο Reuters Next, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο Bitcoin ως υψηλής κερδοσκοπίας νόμισμα, που χρησιμοποιείται για δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος και του οποίου θα πρέπει να κλείσουν όλες οι διέξοδοι διαφυγής [1].

Μέχρι τώρα, το Bitcoin είχε κατορθώσει να αποφύγει τις ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, το ζητούμενο δεν είναι να τεθεί βέτο στο κρυπτονόμισμα, αλλά ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, γιατί μέχρι σήμερα το Bitcoin δεν ακολουθεί ρυθμιστικούς κανόνες.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν, ότι η επίθεση της ΕΚΤ στο Bitcoin σχετίζεται και με την πρόθεσή της να προωθήσει το ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα είναι νόμιμο και πλήρως ρυθμισμένο. Για την Κριστίν Λαγκάρντ, οι συνθήκες είναι ώριμες και το ψηφιακό ευρώ θα κυκλοφορήσει όχι άμεσα, αλλά το αργότερο μέσα στην επόμενη πενταετία. Φαίνεται ότι η απόφαση της ΕΚΤ να ακολουθήσει τις εξελίξεις της fintech είναι οριστική.

 

Οι ανησυχίες της Bank of America

Στις ΗΠΑ, το Bitcoin φαίνεται να δημιουργεί ανησυχία στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν υπό μεγάλη πίεση λόγω της κερδοσκοπίας, έχοντας πάντα υπόψη το παράδειγμα της Lehman Brothers. Στις επενδυτικές τράπεζες υπάρχει η άποψη ότι, λόγω της υψηλής αστάθειας και του όγκου των απωλειών στο παρελθόν, τα κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι ελκυστικά στους κερδοσκόπους, αλλά δεν αποτελούν μία αξιόπιστη εναλλακτική στις επενδύσεις χαμηλού ρίσκου και στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των επενδυτών.

Η Bank of America θεωρεί τα κρυπτονομίσματα ως φούσκα [2]. Το ποσοστό ανάπτυξης του Bitcoin και η δομική αστάθεια του κλάδου των κρυπτονομισμάτων αποτελούν αντικείμενο μίας έκθεσης της Bank of America Global Research με τίτλο «The Flow Show», που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιανουαρίου και στην οποία το βασικό ερώτημα παραμένει, αν το Bitcoin θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη φούσκα που εμφανίστηκε μέχρι σήμερα [3].

Παραπομπές

[1] https://www.reuters.com/article/crypto-currency-ecb/reuters-next-ecbs-lagarde-calls-for-regulating-bitcoins-funny-business-idUSL1N2JO0RM

[2] https://news.bitcoin.com/bank-of-america-predicts-mother-of-all-bubbles-bitcoin/

[3] https://www.marketwatch.com/story/bitcoins-parabolic-price-surge-near-42-000-may-be-the-mother-of-all-bubbles-11610139647

* Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο geoeurope.org. To geoeurope είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με τη γεωπολιτική της Ευρώπης και έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα κενά στη ροή των πληροφοριών που διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές συζητήσεις στην ήπειρό μας.