Αρχική » Δυσβάστακτες αυξήσεις για εμάς, υπερκέρδη για εκείνους
Tι γίνεται στον κόσμο

Δυσβάστακτες αυξήσεις για εμάς, υπερκέρδη για εκείνους

To 1940 ο Winston Churchill είχε πει: «ποτέ μην αφήνεις μία καλή κρίση να πάει χαμένη» και αυτό ακριβώς εφαρμόζουν ο ΟΠΕΚ και οι κολοσσοί της βιομηχανίας των πετρελαιοειδών. Με τη Ρωσία να διακόπτει την παροχή φτηνού φυσικού αερίου, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύεται, οι πολίτες υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες στην τσέπη τους και οι μεγιστάνες του πετρελαίου θησαυρίζουν.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η Exxon ανακοίνωσε κέρδη $17,9 δισ., τα υψηλότερα που έχουν ποτέ καταγραφεί από εταιρία πετρελαιοειδών. Ακολούθησε η Chevron με $11,6 δισ., η Shell με $11,47 δισ. και η ΒΡ με $9,3 δισ. Η νορβηγική Equinor κατέβαλε $3 δισ. ως μερίσματα στους μετόχους της τον περασμένο μήνα, ενώ η γαλλική Total τριπλασίασε τα έσοδά της.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε 45 χώρες αντιμετωπίζουν συνθήκες πείνας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, χαρακτήρισε τα υπερκέρδη των εταιριών πετρελαιοειδών ως «τρομερή απληστία» και παρότρυνε τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα τεράστια κέρδη των επιχειρήσεων αυτών και να διοχετεύσουν τα χρήματα που θα συλλέξουν στις ευάλωτες ομάδες των πολιτών τους.

 

Πηγή: The Guardian