Αρχική » Κλιματική κρίση: σε $38 τρισ. ετησίως θα ανέρχονται οι ζημιές έως το 2049
Tι γίνεται στον κόσμο

Κλιματική κρίση: σε $38 τρισ. ετησίως θα ανέρχονται οι ζημιές έως το 2049

Στα 38 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως αναμένεται να φτάσουν οι ζημιές από την κλιματική κρίση στην παγκόσμια οικονομία έως το 2049, σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών του Potsdam Institute for Climate Impact Research, καθώς θα γίνονται όλο και εντονότερες οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στις αγροτικές καλλιέργειες, στις υποδομές και στην παραγωγικότητα.

«Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει μαζικές καταστροφές σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη τα επόμενα 25 χρόνια. Πρέπει να περιορίσουμε άμεσα και δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διότι διαφορετικά οι οικονομικές ζημιές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο κατά το δεύτερο μισό του αιώνα», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου που πραγματοποίησε τη μελέτη, Leonie Wenz.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία τριακονταετία, σύμφωνα με το Bloomberg Interlligence. Οι καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή αυξάνονται διαρκώς και μετά το 2016 το κόστος τους ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που θα επιφέρει η κλιματική κρίση εμφανίζεται αυξημένο συγκριτικά με προηγούμενους υπολογισμούς, διότι η συγκεκριμένη μελέτη δε λαμβάνει υπόψη της μόνον τις επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και το κόστος που έχουν για τις αγροτικές καλλιέργειες, την παραγωγικότητα και την ανθρώπινη υγεία τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Δυστυχώς τις μεγαλύτερες επιπτώσεις τις υφίστανται οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες φέρουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς αναμένεται να υποστούν συρρίκνωση των εισοδημάτων τους κατά 60% μεγαλύτερη από αυτή των πλουσιότερων χωρών και έχουν πολύ λιγότερα μέσα για να διαχειριστούν την κρίση.

«Οι ενέργειες για να προστατέψουμε το κλίμα κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις καταστροφές που θα επέλθουν εάν δεν το κάνουμε, χωρίς να υπολογίσουμε και τις μη οικονομικές επιπτώσεις, όπως οι θάνατοι ανθρώπων και η απώλεια της βιοποικιλότητας», συμπληρώνει η κα Wenz.

 

Πηγή: Insurance Journal