Αρχική » Σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν οι επιθέσεις των Χούθι
Tι γίνεται στον κόσμο

Σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν οι επιθέσεις των Χούθι

Μειωμένος κατά 51% εμφανίζεται ο αριθμός των πλοίων που διέσχισαν τη διώρυγα του Σουέζ τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν σε συνδυασμό με τους πειρατές που έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στα πλοία που περνούν από τις ανατολικές ακτές της Σομαλίας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ομαλή διεξαγωγή της θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της παγκόσμιας διακίνησης αγαθών.

Οι πλοιοκτήτριες εταιρίες προσπαθούν να αποφύγουν τις επίμαχες περιοχές, επιλέγοντας τα πλοία τους να κάνουν το γύρο της Αφρικής αντί να διασχίσουν τη διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμπορευμάτων και να σημειώνονται ελλείψεις αγαθών. Παράλληλα βέβαια ανεβαίνει σημαντικά το κόστος των μεταφερόμενων εμπορευμάτων, αλλά και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς τα πλοία καταναλώνουν πολύ περισσότερα καύσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν συντονισμένες προσπάθειες να ενισχύσουν την ασφάλεια των διερχόμενων πλοίων, στέλνοντας πολεμικά πλοία να περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα, με περιορισμένη επιτυχία μέχρι στιγμής. Μάλιστα οι Χούθι όχι μόνον συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην περιοχή, αλλά απειλούν να τις επεκτείνουν και στον Ινδικό Ωκεανό.

 

Πηγή: Marine Insight