Αρχική » ΕΙΑΣ: Ασφαλιστική Απάτη στις Αποζημιώσεις του κλάδου Αυτοκινήτου
Τα νέα της Εβδομάδας

ΕΙΑΣ: Ασφαλιστική Απάτη στις Αποζημιώσεις του κλάδου Αυτοκινήτου

Ένα οξύτατο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα στελέχη τους που διαχειρίζονται θέματα αξιολόγησης κινδύνων, εκτίμησης ζημιών και υπολογισμού αποζημιώσεων, είναι αυτό της ασφαλιστικής απάτης και των επιπτώσεών της στην ευρυθμία των ασφαλιστικών εργασιών. Το πρόβλημα έχει προσλάβει αξιοπρόσεκτες διαστάσεις και οδηγεί σε κινδύνους επιβάρυνσης των οικονομικών αποτελεσμάτων και της όλης οικονομικής απόδοσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οξείες πλευρές του προβλήματος εμφανίζονται στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου και εκφράζονται στις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών θα πραγματοποιήσει Εκπαιδευτικό Σεμινάριο υπό τον τίτλο «Ασφαλιστική Απάτη στις Αποζημιώσεις του Κλάδου Αυτοκινήτου», διάρκειας οκτώ (8) εκπαιδευτικών ωρών, την Τρίτη 15 και την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 16.30 – 19.50, σε περιβάλλον webinar και, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, σε περιβάλλον φυσικής τάξης.

Το σεμινάριο προσφέρει εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ενδεδειγμένης διαδικασίας ασφάλισης, της διαδικασίας εκτίμησης ζημιών, του υπολογισμού της αποζημίωσης και του συστημικού τρόπου καταβολής της, ενώ ταυτοχρόνως παρέχει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, που σχετίζονται με συνήθεις και ασυνήθεις πρακτικές ασφαλιστικής απάτης και επιχειρούμενες προσπάθειες εξαπάτησης του μοντέλου αποζημιώσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στον Κλάδο Αυτοκινήτου.

Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο αναλύει διεξοδικά το διαδικαστικό πλαίσιο ασφαλίσεων και αποζημιώσεων αυτοκινήτου, εντοπίζει ενδεχόμενα λειτουργικά «κενά», μελετά ευαίσθητα σημεία παρείσφρησης ασφαλιστικής απάτης και αξιοποιεί τη διαθέσιμη εμπειρία, έτσι ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του διογκούμενου φαινομένου, να προτείνει τρόπους αποτροπής του και να υποδείξει πρακτικές και κατάλληλες διεξόδους από τις επιπτώσεις του.

Πέραν της θεωρητικής προσέγγισης του θέματος, που είναι αναγκαία προκειμένου να ορισθούν τα ασφαλιστικά αντικείμενα, οι κίνδυνοι, η ασφαλιστική τεχνική και τα πρωτόκολλα διαδικασιών, έμφαση θα δοθεί σε επιλεγμένα case studies και στην παρουσίαση της συγκροτημένης εμπειρίας περί την ασφαλιστική απάτη στις αποζημιώσεις του Κλάδου Αυτοκινήτου, ώστε το εκπαιδευτικό κοινό να μπορεί πλέον να αντιλαμβάνεται άριστα και κατά τρόπον αξιοποιήσιμο το συνολικό πλαίσιο του θεματικού αντικειμένου.

Εισηγητής του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου είναι ο κ. Γιώργος Σπαντιδάκης, διευθυντής Αποζημιώσεων Γενικών Ασφαλίσεων του Ομίλου Interamerican (Non-Life Claims και Motor Line Manager), με υπερ20ετή Διευθυντική εμπειρία Underwriting και Αποζημιώσεων Γενικών Ασφαλίσεων, αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και μέλος της Δ.Ε. του Συστήματος Άμεσης Πληρωμής, μέλος Επιτροπών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε). Ο κ. Σπαντιδάκης έχει παρουσιάσει πλήθος τεχνικών εργασιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αξιολόγησης Κινδύνων και Διαχείρισης Αποζημιώσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, πρωτίστως στην Ολλανδία και στην Κύπρο. Είναι τακτικός εισηγητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, με κύρια αντικείμενα του ενδιαφέροντός του αυτά του Motor Underwriting και του Claims Management.

Αιτήσεις Συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο www.eias.gr.