Αρχική » Η Σήμερον ως Αύριον και ως Χθες
Απόψεις

Η Σήμερον ως Αύριον και ως Χθες

Τι μπορεί να σημαίνει η έξοδος από μια επαγγελματική κοινωνία, στο πλήρωμα του χρόνου.

Με απασχολεί κάθε φορά που αποφασίζω να καταθέσω δημοσία μια άποψη, ένα άρθρο ή σχόλιο προσωπικό -όπως συνηθίζω να κάνω- το αν αυτή η κατάθεση έχει θέση σε έναν χώρο ενεργού επαγγελματικής επικοινωνίας. Ο λόγος της επιφύλαξης είναι ότι το κλείσιμο του επαγγελματικού κύκλου μου (εννοώ, κατά το στερεότυπο της αμειβόμενης εργασίας) ήλθε αποφασιστικά με το τέλος του 2021, μετά από τέσσερις δεκαετίες σταδιοδρομίας.

Με παρωθεί, ωστόσο, το ενδιαφέρον πολλών γι’ αυτή τη «συναλλαγή» με διάμεσο τα media, για τη χαρά της αλληλεπίδρασης, του δούναι και λαβείν.

Έτσι, μοιράζομαι μετά από μήνες τις τρεις πρώτες σελίδες του newsletter της Interamerican, του τελευταίου μιας πολυετούς (23 ετών) έκδοσης υπό την ευθύνη μου, που είχε εκδοθεί κατά την αποχώρησή μου. Η Interamerican είναι η εταιρία όπου μετά από 27 έτη και 9 μήνες ολοκλήρωσα, υπερήφανος και ευγνωμονών την αγαθή τύχη για όσα έδωσα και πήρα, τον επαγγελματικό βίο μου που είχε ξεκινήσει κάπου στο 1980. Στην εταιρία βέβαια από το 1994, καταληκτικά με την ιδιότητα ευθύνης για τον τομέα των Εταιρικών Υποθέσεων, της εξωτερικής Επικοινωνίας – Δημόσιας εικόνας και της Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που επί της ουσίας είχα από το 2004 και εντεύθεν.

Το κείμενο «Η Σήμερον ως Αύριον και ως Χθες» στο επισυναπτόμενο pdf, με τίτλο δάνειο από τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο που με εμπνέει πάντα, απευθυνόταν τότε στους συναδέλφους. Δημοσιοποιείται τώρα, με την ελπίδα πως ίσως έχει να μεταδώσει κάτι και στον ευρύτερο χώρο των επαγγελματιών και κυρίως των νέων, αλλά και να υπενθυμίσει ίσως, σε συναδέλφους που το είχαν διαβάσει τότε. Ένα είδος κατάθεσης αποκρυσταλλωμένης εμπειρίας, δηλαδή χωρίς τη φιλοδοξία του mentoring.

Παράλληλα, παρατίθεται ο σύνδεσμος στο vimeo της Interamerican, ως είδος περιουσίας μου -της πιο σημαντικής επαγγελματικά και όχι μόνο, ως πλούτος που αποκόμισα από σχέσεις και φιλίες. Πρόκειται για 27 δηλώσεις (όσες και τα ακέραια χρόνια μου στην εταιρία) από ανθρώπους που με τίμησαν και τους τιμώ. Το βίντεο θέλει… αντοχή ενδιαφέροντος (είναι 37 λεπτών).

Ένα γεμάτο από ευγενή συναισθήματα «Ευχαριστώ» προς όλους όσους είχαν συμμετάσχει σε αυτό το τεκμήριο αγάπης και σεβασμού, τη μεγαλύτερη αμοιβή που έλαβα σε αυτά τα σαράντα χρόνια διαδρομής. Τα πρόσωπα:

Από την Ασφαλιστική Αγορά

Γιώργος Κώτσαλος, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος Doguz Hellas, πρώην διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Interamerican, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Eurolife FFH, Μαργαρίτα Αντωνάκη, πρώην γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Από την Επιχειρηματική Κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών

Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών και Επιχειρηματικότητας και πρόεδρος Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος (CompeteGr), Γιάννος Γραμματίδης, επίτιμος πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συντονιστής Δικηγορικών Γραφείων Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι, Μαρία Αλεξίου, ρόεδρος CSR Hellas και Μέμλος CSR Europe, ESG Senior Advisor Ομίλου Τιτάν, Σταύρος Μπένος, πρόεδρος Σωματείου «Κίνηση Πολιτών Διάζωμα», επικεφαλής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής Αρχαιολογικών Εργασιών Επιδαύρου, Μίμης Ανδρουλάκης, συγγραφέας, Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος, Μαρίνα Δρακάτου, δημοσιογράφος, Ανδρέας Γιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Public Affairs & Networks, Γιάννης Ευσταθιάδης, διαφημιστής, συνιδρυτής και πρόεδρος OgilvyGreece, Κώστας Στάικος, συγγραφέας, ιστορικός του Βιβλίου και αρχιτέκτων, Γιάννης Ψυχοπαίδης, εικαστικός – ζωγράφος και χαράκτης, Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, Χρήστος Αλεφάντης, δημοσιογράφος, επικεφαλής Εθελοντικού Οργανισμού «Σχεδία».

Από την Interamerican

Γιάννης Καντώρος, Γιώργος Βελιώτης, Δροσιά Καρδάση, Γιώργος Βαλαής, Πάνος Κούβαλης, Ανδρέας Φιαμέγκος, Νίκος Μαρκόπουλος, Βαγγέλης Τσιμπλιάρης, Δανάη Μακρή, Νικόλας Αγγελόπουλος.

Ο σύνδεσμος για το βίντεο:

https://player.vimeo.com/video/674335546?h=6564a88d40

Στο επισυναπτόμενο pdf, οι πρώτες σελίδες του INmail.

 

Γιάννης Ρούντος