Αρχική » Αντασφάλιση: μια «σκληρή» νέα παγκόσμια πραγματικότητα
Απόψεις

Αντασφάλιση: μια «σκληρή» νέα παγκόσμια πραγματικότητα

Μέχρι και πέρυσι, όλοι συμφωνούσαν ότι η κυκλικότητα στην τιμολόγηση των αντασφαλιστικών υπηρεσιών είχε διαταραχθεί αμετάκλητα. Και σήμερα, ασφαλιστικές και brokers καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον «σκληρής» αγοράς (hard market), της πιο σκληρής από το 2005. Ο Gerry Tighe, γενικός διευθυντής της Howden Hellas, μεταφέρει τα μηνύματα από την ετήσια αντασφαλιστική συνάντηση στο Baden Baden και αναλύει τα νέα δεδομένα και τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στη νέα, δύσκολη πραγματικότητα.

Παρ’ ότι το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά σε επίπεδο αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές -κατά την οποία σημειώθηκε ρεκόρ ύψους $160 δισ., το οποίο μπορεί να καταρριφθεί από τις ζημιές του 2022-, η ικανότητα ασφαλιστών & αντασφαλιστών να αναλαμβάνουν κινδύνους, το λεγόμενο capacity, μετά το σοκ της κρίσης του 2008-2009, παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα, ακολουθώντας ανοδική πορεία σε ετήσια βάση.

Η μετά την κρίση συγκυρία αποδείχθηκε άκρως ευνοϊκή και όλα συνέτειναν στην επίτευξη ολοένα και θετικότερων οικονομικών αποτελεσμάτων για τους αντασφαλιστές. Συγχρόνως, την ίδια περίοδο, οι ζημιές από μεγάλους καταστροφικούς κινδύνους ήταν πολύ πιο διαχειρίσιμες από το αναμενόμενο. Ειδικά για τους κλάδους Περιουσίας & Ευθύνης (Property & Casualty), η αποθεματοποίηση, που αποτελούσε το μεγάλο πρόβλημα ασφαλιστών και αντασφαλιστών από τις αρχές του 2000, σταθεροποιήθηκε σε ιδιαιτέρως ικανοποιητικά επίπεδα. Επιπλέον, από το 2016 και μετά, η προσφιλής για τον κλάδο επένδυση σε υψηλής αξιολόγησης ομολογιακούς τίτλους σταθερού επιτοκίου, σημείωνε ταχύτατη άνοδο, ενισχύοντας σημαντικά την κεφαλαιακή θέση των εταιριών.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη ευχέρεια, πλεόνασμα θα λέγαμε, στην ανάληψη κινδύνων -excess capacity- και εκλογικευμένη, μετριοπαθή, τιμολόγηση. Ακόμη κι όταν άρχισαν τα πρώτα σημάδια μετατόπισης της καμπύλης κατά την περίοδο 2017-2021, ως συνέπεια της σύμπτωσης σημαντικών παραγόντων, όπως η πανδημία, οι καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής και τα πρώιμα πληθωριστικά σημάδια, το capacity της αντασφαλιστικής αγοράς παρέμεινε αμετάβλητο. Όπως διαφαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί, ενώ η ασφαλιστική αγορά προχώρησε με αυξήσεις αμέσως μόλις προέκυψαν τα παραπάνω γεγονότα, οι αντασφαλιστές μείωσαν ελάχιστα το εύρος της ανάληψης κινδύνων. Όλα αυτά βεβαίως, μέχρι σήμερα.

 

Η ραγδαία αλλαγή στο αντασφαλιστικό τοπίο

Γιατί οι αντασφαλιστές αιφνιδίως οδηγήθηκαν σε αυξημένα τιμολόγια, περιορισμούς στην ανάληψη κινδύνων και αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις; Και για πόσο καιρό προβλέπεται να συνεχιστεί αυτή η τάση;

Όλα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Howden Analytics, αρχίζουν και τελειώνουν με μια ματιά στην κεφαλαιακή βάση των αντασφαλιστικών εταιριών. Οι περισσότεροι αντασφαλιστές έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τις ραγδαία ανοδικές πληθωριστικές τάσεις και τις αντίστοιχες αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ για πρώτη φορά μετά τις αρχές του 1980 άρχισαν να υποχωρούν -και συνεχίζουν-, το ένα μετά το άλλο, ομόλογα και μετοχές.

Όλα αυτά τα νέα δεδομένα προκαλούν μεγάλη ανησυχία στη διεθνή αντασφαλιστική αγορά, η οποία ήδη, από την 1η Ιούνιου, πραγματοποίησε αυξήσεις που έφτασαν στο 25% στα αντασφάλιστρα των κλάδων περιουσίας & ευθύνης. Η τεράστια αυτή αύξηση σημαίνει ότι οι αντασφαλιστές δεν νιώθουν ασφαλείς με τα υπάρχοντα αποθεματοποιημένα κεφάλαια, ότι δεν επαρκεί το μαξιλάρι ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη δεκαετία και ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν πλήρως την πολιτική ανάληψης κινδύνων.

Η ελληνική & κυπριακή ασφαλιστική αγορά και οι αντασφαλιστές

Ευτυχώς, το μικρό μέγεθος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και η μικρότερη ένταση και διασπορά των ακραίων φυσικών φαινόμενων αποτελούν σημαντικά υπέρ για τις ανανεώσεις του 2023. Οι συζητήσεις και οι συμφωνίες με τους αντασφαλιστές στην πρόσφατη συνάντηση του Baden Baden ευτυχώς συναινούν προς αυτή την κατεύθυνση και η γενικότερη αίσθηση είναι ότι οι αγορές του μεγέθους της ελληνικής και της κυπριακής μάλλον θα υποστούν μικρότερες αυξήσεις. Ας μην ξεχνάμε, ότι σε περιόδους κρίσης γίνεται ακόμη πιο αναγκαία και καταλυτική η παρουσία ενός εξειδικευμένου broker, όπως η Ηowden Hellas. Ο συνδυασμός της διεθνούς εμβέλειας, του μεγέθους, της βαθιάς γνώσης της τοπικής αγοράς και των αναγκών της, με τις καινοτόμες λύσεις που μπορεί να παρέχει το Ηowden Broking Group, αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για μια ομαλή περίοδο ανανεώσεων, ακόμη και στις πιο αντίξοες και ευμετάβλητες συνθήκες.