Αρχική » Περί (διά βίου) εκπαίδευσης, επαναπιστοποίησης και λοιπών υποχρεώσεων
Απόψεις

Περί (διά βίου) εκπαίδευσης, επαναπιστοποίησης και λοιπών υποχρεώσεων

Ίσως έχει φτάσει η στιγμή, τουλάχιστον στο μέτρο που εμείς μπορούμε να επέμβουμε, να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές για να απεμπλακεί ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής από αυτόν τον (όπως εξελίχθηκε, ακόμα έναν) βραχνά της επαναπιστοποίησης.

Τηρώντας στο ακέραιο και με συνέπεια την υποχρέωσή μου για παρακολούθηση, επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση για το τρέχον έτος, βρέθηκα αντιμέτωπος με θεματική ύλη, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες που αφορούν στο περιβόητο μεν απαραίτητο δε GDPR (General Data Protection Regulation), ελληνιστί Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων.

Στις πρώτες 2 ώρες παρακολούθησης και μελέτης είχα ήδη πάρει την απόφαση για τη σύνταξη του παρόντος άρθρου, αφού όμως θα ολοκλήρωνα την εκπαίδευση (και τις 8 ώρες που είχα ως ελάχιστη απαίτηση για να είμαι σύννομος) και να έχω φυσικά και την πλήρη εικόνα.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω, πως παρακολούθησα ένα άρτια δομημένο σεμινάριο, το οποίο έχει εκπονήσει το ΕΙΑΣ, με απίστευτη πληροφόρηση, που δεν αφήνει κανένα κενό.

Μέχρι εδώ όλα άριστα…

Αφού προσπάθησα να ξεπεράσω γρήγορα τη φράση που στριφογύριζε στο μυαλό μου και που κάνα δυο φορές ξεστόμισα μονολογώντας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου (μα είμαστε με τα καλά μας;;; ), συνέχισα προσπαθώντας να κατανοήσω, αλλά περισσότερο να αποστηθίσω ολόκληρο τον όγκο τεχνικών πληροφοριών, που λάμβανα, για να είμαι σίγουρος πως θα πετύχω και στο τελικό τεστ αξιολόγησης.

Για να μην σας κρατώ σε αγωνία, ολοκλήρωσα τη διαδικασία με επιτυχία, αλλά η φράση (μα είμαστε με τα καλά μας;;; )δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό, συνοδευόμενη όμως πλέον και από πολλά ΓΙΑΤΙ; .

ΓΙΑΤΙ εγώ και οι συνάδελφοί μου πρέπει επαναλαμβανόμενα να περνάμε από αυτή τη διαδικασία;

ΓΙΑΤΙ θα πρέπει να αξιολογούμαστε συνεχώς, επάνω σε ποια βάση και προ παντός, με ποια κριτήρια;

ΓΙΑΤΙ θα πρέπει η συγκεκριμένη θεματολογία (και όχι μόνο αυτή) που αφορά συνολικά σε τεχνικά ζητήματα, να επανέρχεται συνεχώς, όταν αποδεδειγμένα δεν προσθέτει απολύτως τίποτα στην υπεραξία του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, παρά μόνο την εκπλήρωση της ετήσιας υποχρέωσής του;

Σεβόμενος απόλυτα την πεποίθηση πως ο κάθε σωστός επαγγελματίας θα πρέπει διά βίου να εκπαιδεύεται και όντας συμβατικά υποχρεωμένος για τούτο, θα συνεχίσω να το πράττω.

Αν όμως ρεαλιστικά αποτιμήσουμε το πάντα καυτό θέμα της ετήσιας επαναπιστοποίησης των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, εύκολα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ένας τεράστιος μηχανισμός απασχολείται, για να στηρίξει μια ενέργεια, η οποία στο τέλος ελάχιστα έχει προσθέσει στο κύριο ζητούμενό της, σε αντιδιαστολή με τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει -ειδικά τα τελευταία χρόνια- σε μεγάλη μερίδα των συναδέλφων μας.

Ίσως έχει φτάσει η στιγμή, τουλάχιστον στο μέτρο που εμείς μπορούμε να επέμβουμε, να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές για να απεμπλακεί ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής από αυτόν τον (όπως εξελίχθηκε, ακόμα έναν) βραχνά της επαναπιστοποίησης.

Προσοχή… της επαναπιστοποίησης, όχι της εκπαίδευσης!

 

Κωνσταντίνος Γ. Βλαχάκης

Γενικός Γραμματέας Δ.Σ.

Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος