Αρχική » Τα χρέη απειλούν τους μικρομεσαίους
Οικονομία και κοινωνία

Τα χρέη απειλούν τους μικρομεσαίους

Δάνεια, ενοίκια, μισθοί, ασφαλιστικά ταμεία, φόροι.

Στα πρόθυρα του κλεισίματος βρίσκονται τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις. Αιτίες είναι, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων) η μεγάλη πτώση των πωλήσεων και οι συσσωρευμένες οφειλές, που δυσκολεύουν κάθε ημέρα και περισσότερο την επιβίωσή τους. Ο κίνδυνος του κλεισίματος είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς το 38,2% των επιχειρήσεων ενδέχεται να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών, εφόσον διατηρείται η απαγόρευση λειτουργίας, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος των ιδίων κεφαλαίων που διέθεταν οι μικρές επιχειρήσεις φαίνεται ότι έχει καταναλωθεί για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Το 37,2% των μικρών επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, ενώ όσες επιχειρήσεις έλαβαν δάνεια από τις Τράπεζες, δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν. Στην περίπτωση των τραπεζικών δανείων, το ποσοστό που αδυνατεί να καταβάλει τις δόσεις ανέρχεται σε 32,9%.

Οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και προς τον ΕΦΚΑ. Γενικά το 46% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχει μία ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Σχετικά με το θέμα της απασχόλησης, η εικόνα δημιουργεί μία επιφυλακτική αισιοδοξία για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Το 86% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει το προσωπικό, το 7,4% ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις και το 3,4% σε απολύσεις.