Αρχική » Το μέλλον της αγοράς θα είναι λαμπρό
Απόψεις

Το μέλλον της αγοράς θα είναι λαμπρό

Ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ, Μιχάλης Τζωρτζωρής, αναλύει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ασφαλιστική αγορά κατά τη δεκαετία που διανύουμε και υπογραμμίζει τα προσόντα που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα και ανάπτυξη στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Αν ανατρέξουμε στις 2 τελευταίες δεκαετίες, θα διαπιστώσουμε ότι ο χρόνος στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά μοιράστηκε σε μια καλή και μια κακή περίοδο.

Την πρώτη δεκαετία 2000-2009, η ασφαλιστική αγορά παρουσίασε άνοδο παραγωγής της τάξεως του 93%, ενώ δυστυχώς τη δεκαετία 2010-2019 καταγράψαμε πτώση της τάξεως του -25%. Εκ πρώτης, το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό. Ωστόσο, αν συγκρίνουμε στις ίδιες περιόδους την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά, τα μεγέθη αυξήθηκαν κατά 68% και 53% αντιστοίχως. Τελικώς σε είκοσι χρόνια η ελληνική αγορά μεγάλωσε κατά 45%, όμως αυτό αποδεικνύεται ισχνό, καθώς υπολείπεται σημαντικά της παγκόσμιας αγοράς, η οποία μεγεθύνθηκε κατά 258%. Η Ελλάδα έναντι όλων τελικώς συρρικνώθηκε!

Τι πρόκειται όμως να συμβεί την επόμενη δεκαετία (2020-2029); Ποιες τάσεις θα επιδράσουν καταλυτικά και ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή τα επόμενα χρόνια; Ποιοι κίνδυνοι και ποιες ευκαιρίες ελλοχεύουν;

Σύμφωνα με όλες τις δημοσιεύσεις εταιριών που αναλύουν την αγορά μας, η ασφαλιστική βιομηχανία θα επηρεαστεί σημαντικά από 3 εν εξελίξει παράγοντες:

Α. Η Τεχνολογική Έκρηξη

Η ισχυρότερη δύναμη, που θα καθορίσει τις εξελίξεις στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας και θα επηρεάσει σημαντικά τα κανάλια διανομής τα επόμενα χρόνια, είναι η τεχνολογία. Η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας, η εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI), η ενίσχυση των διαδικτυακών πωλήσεων, η διαχείριση των ζημιών από αυτοματοποιημένα συστήματα και η παροχή ταχύτατης προσωποποιημένης εξυπηρέτησης από chatbots καθιστούν το περιβάλλον δυναμικά μεταβαλλόμενο και άκρως απαιτητικό. Ένδειξη της γεωμετρικής προόδου των συστημάτων αυτών, είναι το γεγονός ότι τα κεφάλαια που επενδύονται στον τομέα της τεχνολογίας που σχετίζεται με ασφαλιστικές υπηρεσίες πλησιάζουν σήμερα τα 10 δισ. ευρώ ανά έτος, όταν το 2014 δεν ξεπερνούσαν τα 700 εκ.

Β. H Κλιματική Αλλαγή

H συσχέτιση της ασφαλιστικής αγοράς με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής είναι επίσης ένας εκ των σημαντικών τροποποιητικών παραγόντων. H έννοια του κινδύνου στην περίπτωση αυτή αλλάζει διαστάσεις και ο ορισμός των συστημικών κινδύνων είναι στο προσκήνιο των μελετών. Τα μεγέθη των ζημιών στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής είναι δυσθεώρητα και επιδρούν στην αγορά μας με 3 τρόπους:

1ον: Καθιστούν επιβεβλημένη την ανάγκη συνεργασιών με τα κράτη και εισάγουν τη σκέψη της υποχρεωτικότητας, ειδικότερα σε μαζικούς κινδύνους.

2ον: Ενισχύουν την άποψη ότι ο μηχανισμός διαχείρισης πρέπει να τοποθετηθεί στην πρόληψη και αποφυγή, καθώς το μέγεθος των αξιώσεων είναι δυσβάσταχτο.

3ον: Η δυσκολία διαχείρισης καθιστά τελικώς την ασφάλιση ακριβότερη, καθώς τα κεφάλαια που διαθέτει η ασφαλιστική βιομηχανία για να αναλάβουν αυτούς τους κινδύνους είναι ευλόγως μειωμένα από τα επιθυμητά.

Γ. Η Πανδημία (Covid-19)

Η εμπειρία της πανδημίας επηρεάζει την ανθρωπότητα και κατά συνέπεια την ασφαλιστική βιομηχανία με τρόπο εντυπωσιακό. Μέσα στο 2020 ο κόσμος άλλαξε. Επαναπροσδιορίστηκαν όλες οι αντιλήψεις μας. Η επικοινωνία, η εργασία, η συναλλαγή, η ασφάλεια, η εξέλιξή μας συνολικά. Πλέον βιώνουμε ένα εντελώς διαφορετικό «αύριο». Η πανδημία λειτουργεί πρωτίστως ως επιταχυντής των εξελίξεων και ως καταλύτης της τεχνολογικής προόδου, ενώ ταυτοχρόνως καθιστά την ανάγκη προσαρμογής ζωτικής σημασίας για όλους. Πλέον έχουμε νέους κανόνες και νέες συνθήκες, σε μια νέα πραγματικότητα.

Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος βιώνει μια τεράστια αλλαγή. Ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της ασφαλιστικής βιομηχανίας η ανάγκη εξέλιξης, μετασχηματισμού, προσαρμογής και υιοθέτησης των αλλαγών δεν ήταν τόσο επιβεβλημένη. Όλοι οι δείκτες συνηγορούν ότι η ασφαλιστική αγορά θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια και η δεκαετία 2021-2029 θα αποφέρει αποδόσεις που θα συγκρίνονται με τη δεκαετία 2000-2009.

Ταυτόχρονα όμως, είναι δεδομένο ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα κριθούν από την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η ταχύτητα στην αφομοίωση των τεχνολογικών εξελίξεων, η καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων, η κατανόηση των συνθηκών, αλλά και η ικανότητα να παρέχουν υπεραξία στον καταναλωτή θα κρίνουν τη βιωσιμότητά τους.

Το μέλλον της αγοράς θα είναι λαμπρό. Όμως θα ανήκει σε αυτούς που θα προετοιμαστούν καταλλήλως και θα καταφέρουν να μετατρέψουν τις προκλήσεις-κινδύνους σε ευκαιρίες εξέλιξης και αναβάθμισης των υποδομών τους.

 

Μιχάλης Τζωρτζωρής

Πρόεδρος ΣΕΜΑ