Αρχική » Το proptech και το ESG fintech συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών
Tι γίνεται στον κόσμο

Το proptech και το ESG fintech συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών

Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την αγορά fintech, με τις συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις να σημειώνουν πτώση κατά $196,6 δισ. και οι 7.515 συναλλαγές του 2022 να καταλήγουν σε χαμηλό εξαετίας που ανέρχεται στα $113,7 δισ., με 4.547 συναλλαγές την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τo “Pulse of Fintech” για το β’ εξάμηνο του 2023, την εξαμηνιαία έρευνα της KPMG, που αναδεικνύει τις παγκόσμιες επενδυτικές τάσεις στο fintech. Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το κλίμα των υψηλών επιτοκίων και το άγονο περιβάλλον των αποεπενδύσεων σε όλες τις περιοχές οδήγησαν στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών fintech κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Κατά το β’ εξάμηνο του 2023 καταγράφηκε οριακή αύξηση σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο, με τις συνολικές επενδύσεις fintech να αυξάνονται από τα $55,5 δισ. το α’ εξάμηνο στα $58,2 δισ. το β’ εξάμηνο του 2023. Έξι συναλλαγές ύψους άνω του $1 δισ. συνέβαλαν σημαντικά σε αυτό το αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς ύψους $11,7 δισ. της Black Knight από την Intercontinental Exchange, της εξαγοράς ύψους $10,5 δισ. της αμερικανικής Adenza από τη Nasdaq, της άντλησης κεφαλαίων PE ύψους $6,9 δισ. από τη Finastra με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, την εξαγορά ύψους $1,2 δισ. της αμερικανικής Avantax από την Cetera, της άντλησης κεφαλαίων VC ύψους $1 δισ. από την Generate με έδρα την Καλιφόρνια και της εξαγοράς ύψους $1 δισ. της βραζιλιάνικης Pismo από τη Visa. Οι επενδύσεις VC δυστυχώς δεν είχαν την ίδια τύχη, καθώς μειώθηκαν από τα $27,5 δισ. στα $18,8 δισ. μεταξύ α’ και β’ εξαμήνου.

Σε επίπεδο περιοχής, σχεδόν το 70% της συνολικής χρηματοδότησης fintech κατά το 2023 προέρχεται από την αμερικανική ήπειρο, με επένδυση που αγγίζει τα $78,3 δισ. και συναλλαγές που φτάνουν τις 2.136. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι ΗΠΑ ($73,5 δισ.). Συγκριτικά, οι περιοχές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής συγκέντρωσαν $24,5 δισ. μέσω 1.514 συναλλαγών, ενώ οι περιοχές Ασίας-Ειρηνικού $10,8 δισ. μέσω 882 συναλλαγών. Σε επίπεδο κλάδου, ο τομέας των πληρωμών προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων fintech παγκοσμίως ($20,7 δισ.), αν και η πτώση από τα $58 δισ. του 2022 ήταν μεγάλη. Συγκριτικά, το proptech (τεχνολογία ακινήτων) και το ESG αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ελκυστικοί τομείς για τους επενδυτές. Οι επενδύσεις proptech ανήλθαν στο εντυπωσιακό ρεκόρ των $13,4 δισ. το 2023, ενώ οι επενδύσεις fintech που εστιάζουν στο ESG αυξήθηκαν από τα $1,2 δισ. στα $2,3 δισ. μέσα σε έναν χρόνο.

«Η αγορά του fintech ζορίστηκε αρκετά το 2023, αντιμετωπίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα ίδια προβλήματα που επηρεάζουν το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα. Αν και υπήρχαν ακόμη καλές συμφωνίες για τους επενδυτές, εκείνοι συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις, ενισχύοντας την εστίασή τους στην κερδοφορία», αναφέρει ο Anton Ruddenklau, Global Head Fintech and Innovation, Financial Services, της KPMG International και συμπληρώνει: «Ενώ ήταν μια χρονιά ύφεσης για την αγορά fintech συνολικά, ξεχώρισαν ορισμένα ιδιαίτερα φωτεινά σημεία. Το Proptech, το ESG fintech και οι fintech που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που έδωσε ώθηση ιδιαίτερα κατά το τελευταίο εξάμηνο».