Αρχική » Αγωγή από ομάδα θεσμικών επενδυτών κατά της Shell για κακή διαχείριση του κλιματικού κινδύνου
Tι γίνεται στον κόσμο

Αγωγή από ομάδα θεσμικών επενδυτών κατά της Shell για κακή διαχείριση του κλιματικού κινδύνου

Μία ομάδα Ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών υποστηρίζει την αγωγή που κατέθεσε η ομάδα ακτιβιστών ClientEarth κατά του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας πετρελαιοειδών Shell για κακή διαχείριση υπαρκτών και προβλέψιμων κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Είναι μία υπόθεση που ενδέχεται να έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο πώς αντιμετωπίζουν οι εταιρίες την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου.

Είναι η πρώτη φορά που μέτοχοι καταθέτουν αγωγή κατά διοικητικού συμβουλίου για υποτιθέμενη αποτυχία να προετοιμαστούν κατάλληλα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό μάλιστα συμβαίνει μία μόλις εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση εκ μέρους της Shell ενός νέου ρεκόρ κερδοφορίας για το 2022, με τα κέρδη της να ανέρχονται στα 40 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή της η Shell αντικρούει τις κατηγορίες, τονίζοντας πως οι κλιματικοί της στόχοι είναι φιλόδοξοι και λειτουργεί απαρέγκλιτα με βάση αυτούς. Επίσης αναφέρει πως τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου συμμορφώνονται με τις νομικές τους υποχρεώσεις και δρουν προς το συμφέρον της εταιρίας.

Στην ομάδα των θεσμικών επενδυτών που στηρίζουν την αγωγή περιλαμβάνονται οι βρετανικές London CIV και Nest, τη σουηδική AP3, τη γαλλική Sanso IS, τη βελγική Degroof Petercam Asset Management και τις δανέζικες Danske Bank Asset Management, Danica Pension και AP Pension. Συνολικά η ομάδα αυτή διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους $543 δισ. και κατέχει περίπου 12 εκατομμύρια μετοχές της Shell επί συνόλου 7 δισεκατομμυρίων μετοχών.

Εάν οι δικαστικές αρχές προχωρήσουν στην εκδίκαση της αγωγής αυτής, είναι πιθανό οι επενδυτές που συμμετέχουν σε άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων να κινηθούν και αυτοί νομικά εναντίον των διοικητικών τους συμβουλίων σε περίπτωση μη ικανοποιητικής και έγκαιρης διαχείρισης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

 

Πηγή: Insurance Journal