Αρχική » Τι και ποιους καλύπτει το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών της Τουρκίας
Tι γίνεται στον κόσμο

Τι και ποιους καλύπτει το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών της Τουρκίας

Ένα σχετικά μεγάλο κομμάτι των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν στην Τουρκία από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου καλύπτεται ασφαλιστικά, σύμφωνα με την Aon. Σχετικά μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερα χαμηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής και την ευρύτερη ασφαλιστική διείσδυση που καταγράφεται στην Τουρκία.

Ο λόγος είναι η ύπαρξη της υποχρεωτικής ασφάλισης για σεισμό, που παρέχεται μέσω του κρατικού Τουρκικού Ταμείου Φυσικών Καταστροφών (DASK), το οποίο διαθέτει και αντασφαλιστική κάλυψη, με τις Munich Re και Swiss Re να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

Η ασφάλιση αυτή καλύπτει τις ζημιές σε θεμέλια, τοιχοποιία, πατώματα, σκεπές, σκάλες και αυτές όχι εξ ολοκλήρου. Η αποζημίωση που καταβάλλεται καλύπτει περίπου το 1/10 της ασφαλισμένης ζημιάς. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου επιθυμεί πλήρη κάλυψη, θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετη πράξη, καταβάλλοντας μεγαλύτερο ασφάλιστρο.

Πέρα από τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί, περισσότερα από 5.000 κτήρια κατέρρευσαν στις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και χιλιάδες άλλα υπέστησαν σημαντικές καταστροφές. Επίσης καταστράφηκαν εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και κρίσιμες υποδομές. Με βάση με τα οικονομικά στοιχεία του 2021 το DASK έχει τη δυνατότητα να καλύψει ζημιές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο οι ασφαλισμένες ζημιές είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ. δολάρια.

Αξίζει να επισημάνουμε πως παρά το ότι η ασφάλιση σεισμού είναι υποχρεωτική στην Τουρκία από το 1999, οπότε και δημιουργήθηκε το DASK, μόλις τα μισά σπίτια τη διαθέτουν. Αυτό συμβαίνει, διότι μόνο σε περίπτωση πώλησης ή ενοικίασης του ακινήτου ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει το ασφαλιστήριο. Διαφορετικά δεν ελέγχεται με κάποιον τρόπο η τήρηση του νόμου ούτε επιβάλλονται κάποιες ποινές στους ανασφάλιστους, οπότε είναι πολλοί αυτοί που αποφεύγουν να πληρώσουν το ασφάλιστρο, παρά το ότι είναι πολύ χαμηλό (δεν έχουμε μόνο εμείς τη χάρη!). Σημειωτέον ότι το ασφάλιστρο υπολογίζεται με βάση τη ζώνη επικινδυνότητας (υπάρχουν 7 ζώνες) στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και το είδος της κατασκευής (τσιμεντένια ή άλλη).

 

Πέπη Μοίραλη

 

Πηγές: Reinsurance News, Xprimm, Insurance Journal