Αρχική » Αυξήσεις έως και 50% στα ασφάλιστρα κατοικίας στην Αυστραλία
Tι γίνεται στον κόσμο

Αυξήσεις έως και 50% στα ασφάλιστρα κατοικίας στην Αυστραλία

Η κλιματική κρίση και η αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Την ώρα που εδώ στην Ελλάδα ασφαλιστικές εταιρίες και διαμεσολαβούντες έχουν ξεκινήσει μία δυναμική εκστρατεία για να καλύψουν το τεράστιο κενό ασφαλιστικής κάλυψης Κατοικίας, με διαφημιστικές καμπάνιες, με παροχή εκπτώσεων κ.λπ., τα πράγματα ακολουθούν εντελώς αντίθετη πορεία στη μακρινή Αυστραλία.

Μετά τις πρωτοφανείς σε έκταση και διάρκεια πυρκαγιές των τελευταίων ετών, αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και προκάλεσαν πολλές και μεγάλες ζημιές, οι ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις ασφαλίστρων, οι οποίες κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 28%, ενώ στις πιο ευάλωτες περιοχές φθάνουν και το 50%! Σημειωτέον ότι το μέσο ασφάλιστρο Κατοικίας ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 1.240 δολάρια, ποσό όντως αρκετά «τσουχτερό»!

Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι Αυστραλοί να διακόπτουν την ασφάλιση της κατοικίας τους, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος. Όπως αναφέρει ο Andrew Hall, επικεφαλής του Insurance Council της Αυστραλίας, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα ασφάλιστρα. Έτσι το κενό ασφαλιστικής κάλυψης διογκώνεται, προκαλώντας ανησυχίες στην κυβέρνηση, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή της στο κόστος αποκατάστασης των ζημιών. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο κ. Hall προτείνει οι αρχές να εστιάσουν περισσότερο στην πρόληψη των καταστροφών, όπως για παράδειγμα να μην προχωρήσουν σε έκδοση οικοδομικών αδειών σε ευάλωτες περιοχές, για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη στέγης που παρατηρείται.

Μετά από μήνες έντονων βροχοπτώσεων, λόγω της La Nina, και ενώ το καλοκαίρι δεν έχει καλά καλά αρχίσει στην Αυστραλία, επικρατεί έντονη ξηρασία, λόγω των επιπτώσεων του El Nino και οι πυρκαγιές έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

Πέπη Μοίραλη

 

Πηγή: Insurance Journal