Αρχική » Σε ανοδική τροχιά ο παγκόσμιος κλάδος ναυτασφαλίσεων
Tι γίνεται στον κόσμο

Σε ανοδική τροχιά ο παγκόσμιος κλάδος ναυτασφαλίσεων

Σε 35,8 δισ. δολάρια ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο ναυτασφαλίσεων το 2022, σημειώνοντας αύξηση 8,3% έναντι του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η International Union of Marine Insurance (IUMI).

Η ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου, η αυξημένη αξία των περιουσιακών στοιχείων, το μειωμένο δυναμικό της αγοράς και οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα επέδρασαν θετικά στα αποτελέσματα. Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, ενώ σε κάποιες ασιατικές αγορές η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, λόγω οικονομικών παραγόντων.

Στον κλάδο Hull & Machinery, καταγράφηκε αύξηση 5,7% με τα ασφάλιστρα να φθάνουν τα 8,4 δισ. δολάρια, καθώς υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα, περισσότερα πλοία προς ασφάλιση και αυξήσεις τιμών. Οι ζημιές συνέχισαν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που συνέβαλε σε θετικά loss ratios σχεδόν στο σύνολο των περιοχών.

Στον κλάδο Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων καταγράφηκε αύξηση 8,3%, με τα ασφάλιστρα να ανέρχονται σε 20,5 δισ. δολάρια, καθώς το διεθνές εμπόριο επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα. Η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023.

Ο κλάδος ασφάλισης υπεράκτιων μονάδων παραγωγής ενέργειας συνέχισε για τρίτη χρονιά την ανοδική του πορεία με αύξηση 7,3% στην παραγωγή ασφαλίστρων, η οποία ανήλθε σε 4,1 δισ. δολάρια. Οι ζημιές και σε αυτόν τον κλάδο συνέχισαν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ο γενικός γραμματέας της IUMI, κ. Lars Lange, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου μετά την πανδημία, αλλά και στην πειθαρχημένη και αποτελεσματική ανάληψη κινδύνων. Συνεχίζουμε να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον με περιορισμένο αριθμό ζημιών, που είναι πολύ καλό για εμάς, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς οι ζημιές ενδέχεται να επανέλθουν σύντομα στα επίπεδα προ πανδημίας».