Αρχική » Αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο ετοιμάζει η Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη
Tι γίνεται στον κόσμο

Αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο ετοιμάζει η Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη

Ιδιαίτερα αυστηρούς κανονισμούς για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Associated Press. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται χρήσεις υψηλού κινδύνου, που απειλούν την ασφάλεια ή τα δικαιώματα των πολιτών. Έτσι θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των κινδύνων σε τέσσερα επίπεδα, προκειμένου αφ’ ενός να προστατεύονται οι πολίτες και αφ’ ετέρου να προωθείται η καινοτομία.

Επικίνδυνες εφαρμογές θεωρούνται π.χ. εκείνες που χειραγωγούν συμπεριφορές και ιδιαίτερα των παιδιών που είναι πιο ευάλωτα, η εξ αποστάσεως βιομετρική ταυτοποίηση, ο εντοπισμός προσώπων μέσα στο πλήθος σε πραγματικό χρόνο κ.ά. Εξαιρέσεις στους περιορισμούς θα ισχύουν για ειδικές περιπτώσεις, όπως η αναζήτηση χαμένων παιδιών ή η αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας. Όμως κάτι τέτοιο προκαλεί ανησυχίες για το κατά πόσο οι αρχές μπορεί στο μέλλον να κάνουν κατάχρηση αυτών των εξαιρέσεων.

Άλλες περιπτώσεις υψηλού κινδύνου στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτές που σχετίζονται με σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως τα δικαστήρια, η επιβολή του νόμου, οι μεταφορές, τα οχήματα χωρίς οδηγό, ο έλεγχος των συνόρων κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί στη διαμόρφωση αυτών των κανονισμών, ώστε να συμβαδίζει με τις δύο μεγάλες δυνάμεις της τεχνολογίας, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ωστόσο ο δρόμος μέχρι τη θεσμοθέτησή τους είναι ακόμη μακρύς, καθώς θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετά χρόνια.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία ως τώρα στις κανονιστικές τις παρεμβάσεις στον τομέα της τεχνολογίας, με πιο αξιομνημόνευτο επίτευγμα τον GDPR (General Data Protection Regulation). Άλλωστε κάποιοι νομικοί παρομοιάζουν τα δύο κανονιστικά πλαίσια. «Με τον GDPR οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζονται σε κάθε γωνιά της γης και ασκούν πίεση σε όλες τις χώρες του κόσμου να υιοθετήσουν κάποιες διεθνώς αποδεκτές πρακτικές. Κατά πάσα πιθανότητα, το ίδιο θα συμβεί και με το κανονιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Herbert Swaniker, νομικός ειδικευμένος σε θέματα τεχνολογίας.

Η Κομισιόν έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο θα καθορίζει τις προδιαγραφές και θα επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων. Όπως τονίζουν εκπρόσωποι της Ε.Ε., η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη και κατ’ επέκταση θα συμβάλει στην ανάπτυξη του κλάδου.