Αρχική » Αυτή την εβδομάδα, λέω να πάω γραφείο…
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Αυτή την εβδομάδα, λέω να πάω γραφείο…

Μπορεί να βρισκόμαστε στο τέλος της συγκλονιστικής και πλήρως ανατρεπτικής περιόδου που ζήσαμε εξαιτίας της πανδημίας, οι συνήθειες όμως που αποκτήσαμε προβλέπεται να οδηγήσουν σε μία νέα εποχή για τις συνθήκες εργασίας…

Εγώ, πουλάκια μου, βαρέθηκα να δουλεύω από το σπίτι. Ειδικά σήμερα, μετά από την πρώτη εβδομάδα επιστροφής των παιδιών μου στο σχολείο, βαριέμαι ακόμη περισσότερο. Και ειλικρινά σας λέω, πως αν ήμουν αναγκασμένη να δουλεύω από το σπίτι και μετά τη λήξη του συναγερμού, θα έχανα και το χιούμορ μου (όσο απέμεινε από τα lockdowns) και το ταμπεραμέντο μου (με ποιον να συζητήσεις, με ποιον να συγκρουστείς, με ποιον να ανταλλάξεις απόψεις, με ποιον να ασκήσεις κοινωνική κριτική;) και τελικά τη διάθεσή μου να δουλέψω δημιουργικά.

Αφήστε που βλέπω απέναντί μου το κτήριο που στέγαζε την ιδιωτική κλινική ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ και με πιάνει η ψυχή μου… Η κλινική έχει κλείσει εδώ και αρκετά χρόνια και εκεί γύρω στο 2018, άρχισαν τα έργα ανακαίνισής της, τα οποία όλοι οι περίοικοι υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά, αφού η εγκατάλειψη είχε αρχίσει να δημιουργεί υγειονομικά προβλήματα.

Αναρωτιόμασταν, βεβαίως, ποια θα είναι η χρήση του: Θα ξαναγίνει κλινική; Θα γίνει boutique hotel ή μήπως μοντέρνα διαμερίσματα για ex-patriots των γύρω πρεσβειών;

Έγινε κτήριο γραφείων. Το εξαιρετικής αισθητικής έργο ολοκληρώθηκε 15 ημέρες πριν το πρώτο lockdown του Μαρτίου 2020. Και έκτοτε περιμένει, μάταια, τους νέους του ενοίκους…

Σε μία Αθήνα, που τουλάχιστον στο κέντρο της, δεν έβρισκες σχεδόν τίποτα αξιόλογο σε επίπεδο επαγγελματικής στέγης, όλα συγκλίνουν πως πλέον, στον τομέα αυτόν η προσφορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση.

Παρότι σιγά σιγά τα γραφεία θα ξαναρχίσουν να υποδέχονται τους εργαζόμενους, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που ήδη έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν διαφορετικές εργασιακές πολιτικές σε σχέση με αυτές που είχαν πριν την πανδημία. Το υβριδικό μοντέλο απασχόλησης ήρθε για να μείνει (τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν σοβαρές αποδείξεις της επιτυχίας ή, κυρίως, της αποτυχίας του).

Σε κάθε περίπτωση το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την «Προστασία της Εργασίας» και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που προβλέπεται, μεταξύ άλλων, επισφραγίζουν τη μονιμοποίηση των νέων πρακτικών και ηθών στον τομέα αυτόν.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, είναι ο έλεγχος και η πάταξη της «μαύρης»-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η εφαρμογή της θα γίνει σταδιακά.

Επιπλέον, η ψηφιακή κάρτα θα αποτελεί εργαλείο μέτρησης του χρόνου εργασίας, αφού θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ κάθε μεταβολή στο χρόνο εργασίας των εργαζόμενων, όπως η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και κάθε είδους άδεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, άμεσα συνδεδεμένο και δια-λειτουργικό σε πραγματικό χρόνο με το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Ήδη η KPMG δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ του γραφείου, του σπιτιού και των γραφείων των πελατών τους.