Αρχική » Η συμπληρωματικότητα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Η συμπληρωματικότητα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα

Το εννεάμηνο lockdown πολλών μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων καταδεικνύει ότι για να έχει κανείς το κεφάλι του σίγουρο, χρειάζεται πλέον οπωσδήποτε ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

H πανδημία άφησε στην αίθουσα αναμονής των Δημόσιων Νοσοκομείων τις άλλες ασθένειες, ακόμη και τις πολύ σοβαρές…

Ο ουσιαστικός ρόλος του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αδιαμφισβήτητος, αλλά η όλη κατάσταση ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη Ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας, αφού πλήθος ασθενών με άλλες, εκτός Covid-19 παθήσεις, δεν μπορούσαν να εισαχθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του «Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη, στο πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Πέννυς Μπουλαντζά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «Οι γιατροί έχουν θέσει ως στοίχημα να μπορέσουν έως το τέλος του Ιουλίου να εξυπηρετήσουν το 60% των τακτικών χειρουργείων που αναβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες».

Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής έξι μηνών για τακτικά χειρουργεία, ενώ το διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν 110.000 χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερες σε σχέση με το 2019. Σημαντική ήταν και η μείωση της νοσηλευτικής κίνησης όχι μόνο στα γενικά νοσοκομεία, αλλά και στα ειδικά, όπως ογκολογικά και ψυχιατρικά, όπου μάλιστα έφτασε το 40%.

Το εννεάμηνο lockdown πολλών μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων καταδεικνύει ότι για να έχει κανείς το κεφάλι του σίγουρο, χρειάζεται πλέον οπωσδήποτε ιδιωτική ασφάλιση υγείας, η οποία θα του επιτρέψει την όποια ιατρική πράξη και νοσηλεία σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Με το κράτος, εκ των πραγμάτων, να προσπαθεί να σώσει τις ζωές των πολιτών που προσβλήθηκαν από τον θανατηφόρο αυτόν ιό, η συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική ξεπερνάει κάθε έννοια πολυτέλειας και αποτελεί πλέον ζωτική ανάγκη για την προστασία της υγείας τού κάθε πολίτη και της οικογένειάς του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση θα πρέπει να επαναξιολογήσει τις προτεραιότητές της και να δώσει άμεσα κίνητρα, κατ’ αρχήν φορολογικά (έκπτωση του ασφαλίστρου από τη φορολογητέα ύλη και απαλλαγή των νοσηλίων από τον 24% ΦΠΑ), έτσι ώστε και οι πολίτες να έχουν διέξοδο, αλλά και τα νοσοκομεία και το ήδη εξαντλημένο προσωπικό τους να μπορούν να αντιμετωπίζουν απερίσπαστα τέτοιες κρίσεις, χωρίς να σκέφτονται το χαμένο έδαφος που θα πρέπει στη συνέχεια να καλύψουν.

Το Κράτος Πρόνοιας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Καλό θα ήταν τώρα, μετά το δύσκολο έργο που ευτυχώς διαδραματίστηκε με επιτυχία μπροστά στα μάτια όλων μας, να γίνει και Κράτος Προνοητικότητας. Κράτος που έχει μάθει πλέον το μάθημά του και που έχει κατανοήσει πως μόνο με ομοψυχία και με συμμετοχή όλων των δομών και φορέων επιτυγχάνεται η καλύτερη, η πλέον αποτελεσματική και κυρίως η πιο ανθρώπινη λύση για όλους.