Αρχική » Δραστικά μέτρα για το ωράριο της απομακρυσμένης εργασίας
Tι γίνεται στον κόσμο

Δραστικά μέτρα για το ωράριο της απομακρυσμένης εργασίας

Ο υπουργός Εμπορίου, Εργασίας και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Ιρλανδίας Leo Varadkar ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να αποσυνδέονται μετά τη λήξη του ωραρίου τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Οι εργαζόμενοι πλέον θα μπορούν, στη λήξη του ωραρίου τους, να μη σηκώνουν το τηλέφωνο και να μην απαντούν επί τόπου στα emails ή σε άλλα μηνύματα.

Η νέα αυτή πολιτική αποτελεί έναν Κώδικα Εργασίας, ο οποίος περιλαμβάνει τρία βασικά δικαιώματα:

  1. Το δικαίωμα να μην ξεπερνούν επί μονίμου βάσεως το ωράριο εργασίας τους
  2. Το δικαίωμα να μην τιμωρούνται για την άρνησή τους να ασχοληθούν με εργασιακά ζητήματα εκτός ωραρίου και
  3. Το δικαίωμα να μπορούν να αποσυνδέονται πλήρως μετά τη λήξη του ωραρίου τους.

Σύμφωνα με τον Leo Varadkar «Η πανδημία έχει μεταλλάξει τις εργασιακές πρακτικές και πολλές από τις νέες αυτές συνήθειες θα γίνουν πιο μόνιμες. Παρότι οι αρνητικές συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πολλές, ιδίως για όσους έχασαν τη δουλειά τους, τα εισοδήματά τους και αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, παρουσιάζεται και μία ευκαιρία που άπτεται της δυνατότητας να δουλεύει κάποιος από το σπίτι του, να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και να έχει πιο ευέλικτο ωράριο».

Εκτός από τον Κώδικα Απομακρυσμένης Εργασίας, του οποίου ήδη ξεκίνησε η εφαρμογή, ο Ιρλανδός υπουργός ανακοίνωσε και την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης με στόχο να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα της απομακρυσμένης εργασίας, για όσους εργαζόμενους το προτιμούν.

(Από την εφημερίδα Irish Independent)