Αρχική » Οι επενδύσεις σε bitcoin αναζητούν ασφάλιση…
Tι γίνεται στον κόσμο

Οι επενδύσεις σε bitcoin αναζητούν ασφάλιση…

Eάν ο Elon Musk, επικεφαλής της Tesla, θελήσει να ασφαλίσει την πρόσφατη επένδυσή του ύψους $1,5 δισ. σε bitcoin έναντι των εκατοντάδων κινδύνων που παραμονεύουν -hackers, κλοπή και απάτη είναι μόνον μερικοί- δεν θα έχει καμία απολύτως τύχη.

Οι ασφαλιστές έχουν μείνει πίσω σε ό,τι αφορά στη μεγάλη έκταση που έχει πάρει το κρυπτονόμισμα, τόσο ως επένδυση, όσο και ως μέσο εμπορικών συναλλαγών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Musk δήλωσε πρόσφατα πως οι πελάτες της Tesla θα μπορούν πλέον να πληρώνουν σε bitcoin…

Παρόλα αυτά, η ανυπαρξία δομημένης εποπτείας και οι διακυμάνσεις στις τιμές του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων συνηγορούν στην άρνηση των ασφαλιστών να αναλάβουν τέτοιους κινδύνους, παρά την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για προστασία των ψηφιακών αυτών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και των ευθυνών διευθυντών και στελεχών των επιχειρήσεων, που κάνουν τέτοιου είδους συναλλαγές.

Τόσο οι ασφαλιστές, όσο και οι brokers εκτιμούν ότι ακόμη κι οι ελάχιστες ασφαλιστικές, που θεωρητικά θα μπορούν να παρέχουν τέτοιες καλύψεις, δε θα δεχθούν να ασφαλίσουν ποσά που υπερβαίνουν τα $750 εκ. ανά πελάτη.

Γιατί; Γιατί το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Η CipherTrace, εταιρία ασφάλειας του κυβερνοχώρου, εκτιμά ότι οι ζημιές από κλοπή, hacking και απάτη ανήλθαν στα $1,9 δισ. το 2020.

Και όπως λέει ο Ben Davis, επικεφαλής της Superscript των Lloyd’s of London, με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες «οι ασφαλιστές έχουν πεπερασμένη δυνατότητα ανάληψης κινδύνων τέτοιου είδους, οπότε όποιος προλάβει, θα ασφαλιστεί».

Προς το παρόν οι μόνες αγορές που «γράφουν» κρυπτονομίσματα είναι είτε στους Lloyd’s είτε στις Βερμούδες και προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Ο μεγάλος κίνδυνος του hacking περιορίζει και την κάλυψη που μπορούν να βρουν οι μικρότερες επιχειρήσεις που επενδύουν σε ψηφιακά κεφάλαια, στα $10 εκ., με μάξιμουμ τα $100 με 200.