Αρχική » Εκρηκτική αύξηση κερδών αναμένει η Swiss Re για το 2023
Tι γίνεται στον κόσμο

Εκρηκτική αύξηση κερδών αναμένει η Swiss Re για το 2023

Ο αντασφαλιστικός όμιλος Swiss Re κατέγραψε σημαντική μείωση καθαρών κερδών το 2022, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και των μεγάλων απαιτήσεων που προέκυψαν από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους του, το 2023 αναμένεται να ανακάμψει η κερδοφορία του. Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Swiss Re το 2022 ήταν 472 εκ. δολάρια, έναντι 1,4 δισ. που είχε πετύχει το 2021.

Μέσα στην προηγούμενη χρονιά η Swiss Re κατέβαλε 2,7 δισ. για αποζημιώσεις λόγω των μεγάλων φυσικών καταστροφών, με το μεγαλύτερο κομμάτι να αφορά τις αποζημιώσεις για τον τυφώνα Ian που έπληξε τη Φλόριντα και την Καραϊβική τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης σημαντικά ποσά απορροφήθηκαν από απαιτήσεις λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών στην Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική, των χαλαζοπτώσεων στη Γαλλία και των καταιγίδων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά οι φυσικές καταστροφές οδήγησαν στη συρρίκνωση των καθαρών κερδών του κλάδου Περιουσίας της εταιρίας σε 312 εκ. δολάρια, έναντι 2,2 δισ. το 2021.

Στον αντίποδα, ο κλάδος Ζωής και υγείας της Swiss Re κατέγραψε κέρδη 416 εκ. δολάρια το 2022 έναντι ζημίας ύψους 478  εκ. δολαρίων το 2021, καθώς οι απαιτήσεις λόγω Covid περιορίστηκαν στα 588 εκ. δολάρια, έναντι 2 δισ. δολαρίων το 2021.

Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν στην αγορά από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο κόστισαν άλλα 600 εκ. δολάρια στα αποτελέσματα της Swiss Re, ενώ ο αυξανόμενος πληθωρισμός την ανάγκασε να ενισχύσει τα αποθεματικά της κατά 1,1 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τη χρονιά που διανύουμε, η Swiss Re αναμένει εκρηκτική αύξηση των καθαρών της κερδών άνω των 3 δισ. δολαρίων, καθώς οι απαιτήσεις λόγω Covid θα μειωθούν περαιτέρω και θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των αντασφαλιστηρίων συμβολαίων, σχετικά με τους όρους, αλλά και το ύψος των αντασφαλίστρων.

 

Πηγή: AFP World News