Αρχική » Σε 16 δισ. τουρκικές λίρες υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για τις ασφαλισμένες ζημιές των σεισμών
Tι γίνεται στον κόσμο

Σε 16 δισ. τουρκικές λίρες υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για τις ασφαλισμένες ζημιές των σεισμών

Στα 27,6 δισ. δολάρια ανέρχονταν την περασμένη εβδομάδα οι αποζημιώσεις που είχε καταβάλει το τουρκικό Ταμείο Ασφάλισης Φυσικών Καταστροφών (DASK) σε πληγέντες των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου για τις ζημιές που υπέστησαν οι κατοικίες τους. Οι αποζημιώσεις βέβαια αφορούν μόνον όσους διέθεταν το σχετικό ασφαλιστήριο, καθώς παρά το ότι η ασφάλιση στο Ταμείο αυτό είναι υποχρεωτική μόνο γύρω στο 50% των ακινήτων σε όλη τη χώρα είναι ασφαλισμένο.

Οι αναγγελίες ζημιών ανέρχονται στις 250.000 περίπου, ενώ εκπρόσωποι του DASK υπολογίζουν ότι αυτές θα ξεπεράσουν τις 600.000, οπότε οι αποζημιώσεις θα ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής εποπτικής αρχής για την ιδιωτική ασφάλιση (SEDDK) κ. Mehmet Akif Eroğlu: «Αντιμετωπίζουμε μία τεράστια καταστροφή και η προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ασφαλισμένων».

Σύμφωνα με τον κ. Eroğlu, πέρα από τις αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες κατοικίες, οι ασφαλιστικές εταιρίες της Τουρκίας θα πρέπει να καταβάλουν αποζημιώσεις για ασφαλισμένα αυτοκίνητα, επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες, καθώς και σε όσους διέθεταν ασφαλιστήρια ζωής και υγείας.

  • Από τα 3,15 εκ. αυτοκίνητα που είναι δηλωμένα στις πληγείσες περιοχές, το 17% διαθέτουν κάλυψη για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Οι απαιτήσεις στον κλάδο αυτό αναμένεται να φθάσουν το 1 δισ. τουρκικές λίρες.
  • Στον τομέα τον επιχειρήσεων, οι αποζημιώσεις για διακοπή εργασιών, απώλεια κερδών και σωματικές βλάβες αναμένεται να φθάσουν τα 12 δισ. τουρκικές λίρες.
  • Στον κλάδο ασφάλισης ζωής και ατυχημάτων οι αποζημιώσεις αναμένεται να φθάσουν τα 850 εκ. τουρκικές λίρες, ενώ δεν έχει υπολογιστεί ακόμη το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί στους συγγενείς των θυμάτων που διέθεταν ασφάλιση ζωής.
  • Στον αγροτικό τομέα το Ταμείο Αγροτικής Ασφάλισης (TARSIM) θα πρέπει να καταβάλει γύρω στα 70-80 εκ. τουρκικές λίρες για καταστροφές σε καλλιέργειες και κοπάδια.

 

Πηγή: Xprimm