Αρχική » Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία είναι η παραπληροφόρηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης
Tι γίνεται στον κόσμο

Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία είναι η παραπληροφόρηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Η παραπληροφόρηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα άμεση απειλή για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum, ενώ οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που απορρέουν από την κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή μακροπρόθεσμα.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε εν όψει της ετήσιας συνάντησης ηγετών κρατών και επιχειρήσεων στο Davos της Ελβετίας και βασίζεται σε έρευνα ανάμεσα σε 1.500 ειδικούς, διοικητικά στελέχη από διάφορους κλάδους και πολιτικούς.

Η παραπληροφόρηση κατατάσσεται ως ο πιο σοβαρός κίνδυνος για τα επόμενα δύο χρόνια, τονίζοντας πως οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία δημιουργούν καινούργια προβλήματα ή επιδεινώνουν τα ήδη υπάρχοντα.

Στην έκθεση εκφράζεται η ανησυχία ότι η ταχύτατη ανάπτυξη των chatbots δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, δίνει τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να δημιουργούν εξελιγμένο συνθετικό περιεχόμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση του πλήθους και δεν περιορίζεται πια σε μία περιορισμένη ομάδα ειδικών.

Ως εκ τούτου η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων την επόμενη εβδομάδα στο Davos. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και τα μεγαλύτερα ονόματα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, όπως ο CEO της Open AI Sam Altman, ο CEO της Microsoft Satya Nadella και ο επικεφαλής επιστήμονας του τομέα τεχνητής νοημοσύνης της Meta Yann LeCun.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επισήμανση από τους συντάκτες της έκθεσης ότι ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης γιγαντώνεται σε μία χρονική συγκυρία όπου δισεκατομμύρια ανθρώπων πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδονησία, η Ινδία, το Μεξικό και το Πακιστάν.

«Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και να επηρεάσει μεγάλες ομάδες ανθρώπων, μέσω της παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι τριβές και οι εντάσεις μέσα στις κοινωνίες, καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επαληθεύσει κανείς εάν ένα γεγονός είναι πραγματικό. Επιπροσθέτως, η παραπληροφόρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πυροδοτήσει ερωτηματικά ως προς την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων, οδηγώντας σε κρίση των δημοκρατικών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές εντάσεις ή να αποτελέσει ένα εργαλείο ενδυνάμωσης εγκληματιών, π.χ. στον τομέα των κυβερνοεπιθέσεων. Με την τεχνητή νοημοσύνη δε χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να φέρει εις πέρας μία κακόβουλη ενέργεια. Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ακόμη και να αλλοιώσει δεδομένα που συλλέγονται από το διαδίκτυο για να εκπαιδεύσουν άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, προκαλώντας δύσκολα αναστρέψιμες καταστάσεις» τόνισε η Carolina Klint, επικεφαλής του τομέα Διαχείρισης Κινδύνων της Marsh, η μητρική εταιρία της οποίας -Marsh McLennan- συνυπογράφει την έκθεση του World Economic Forum μαζί με τον ασφαλιστικό όμιλο Zurich.

Δεύτερος άμεσος κίνδυνος για τα επόμενα δύο χρόνια κατατάχθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ μακροπρόθεσμα στο top-5 κυριάρχησαν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην πρώτη θέση, τις σημαντικές αλλαγές στα γήινα συστήματα στη δεύτερη, τη μείωση της βιοποικιλότητας στην τρίτη, την κατάρρευση του οικοσυστήματος στην τέταρτη και τις ελλείψεις φυσικών πόρων στην πέμπτη.

 

Πηγή: Zywave