Αρχική » Η Munich Re αποχωρεί από τη Net-Zero Insurance Alliance
Tι γίνεται στον κόσμο

Η Munich Re αποχωρεί από τη Net-Zero Insurance Alliance

Σύμφωνα με δήλωση του CEO της Munich Re, κ. Joachim Wenning, ο αντασφαλιστικός κολοσσός αποχωρεί από τη Net-Zero Insurance Alliance, καθώς «η προσπάθεια να επιτύχουμε τους στόχους μας ως προς την πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα στο πλαίσιο μίας συλλογικής παγκόσμιας δράσης των ασφαλιστών χωρίς να εκτεθούμε σε κινδύνους παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας περιορίζει πολύ τις δυνατότητές μας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα είναι πιο αποτελεσματική η ατομική μας προσπάθεια για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Θυμίζουμε ότι η Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών από μία ομάδα ισχυρών ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιριών -οι οποίες πριν την αποχώρηση της Munich Re εκπροσωπούσαν το 15% της παγκόσμιας παραγωγής ασφαλίστρων- μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Allianz, AXA, Beazley, Hanover Re, Lloyd’s, MS&AD, QBE, Scor, Sompo Holding, Swiss Re, Zurich και Tokio Marine Holdings.

Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπάρξει αντιδράσεις για τη δημιουργία κλαδικών συμμαχιών με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ορισμένοι νομοθέτες και συντηρητικοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι τέτοιες συμμαχίες αποτελούν παράνομες ομαδικές δραστηριότητες, οι οποίες παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Το Νοέμβριο του 2022 πέντε Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολές σε 51 δικηγορικά γραφεία, ζητώντας τους να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι εάν συμμετάσχουν σε αθέμιτες συλλογικές ενέργειες σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά ζητήματα ή ζητήματα διακυβέρνησης.

Πάντως πρόσφατα στο Νταβός η NZIA παρουσίασε το πρώτο της πρωτόκολλο για τη θέσπιση στόχων, ζητώντας από τα μέλη της να παρουσιάσουν τους δικούς τους στόχους έως τις 31 Ιουλίου. Οι στόχοι αυτοί θα αφορούν την «απανθρακοποίηση» των χαρτοφυλακίων τους, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη (έναντι της προ-βιομηχανικής εποχής) στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2100.

Όπως επεσήμανε στη δήλωσή του ο κ. Wenning, η Munich Re παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της για το κλίμα και αποδεσμεύεται από τον άνθρακα γρηγορότερα από όσο απαιτείται για να φτάσει στο Net-Zero έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να μειώσει κατά 35% την έκθεση του ομίλου σε ασφαλιστικές εργασίες που σχετίζονται με τον άνθρακα. Ήδη έχει σταματήσει να ασφαλίζει νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στο κάρβουνο, καθώς και εγκαταστάσεις εξόρυξης κάρβουνου από το 2018 και εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου από το 2019.

 

Πηγή: Inside P&C