Αρχική » Η Allianz και η Munich Re ανανέωσαν την ασφάλιση του Nord Stream 1
Tι γίνεται στον κόσμο

Η Allianz και η Munich Re ανανέωσαν την ασφάλιση του Nord Stream 1

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters, το οποίο επικαλείται πέντε σχετικές πηγές, οι γερμανικές Allianz και Munich Re ανανέωσαν την ασφαλιστική κάλυψη του κατεστραμμένου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Η ασφάλιση του αγωγού πραγματοποιήθηκε παρά τη δημόσια θέση της Γερμανίας για διακοπή οποιασδήποτε εμπορικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Ωστόσο κατά το Reuters δεν υπήρξε αρνητική αντίδραση από τη γερμανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η ασφάλιση δεν αποτελούσε μέρος της υποστήριξης που είχε παράσχει στο παρελθόν η κυβέρνηση στον αγωγό. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι δυτικοί επενδυτές έχουν αποσύρει τα κεφάλαιά τους από τον αγωγό.

Η ασφάλιση καλύπτει πιθανές ζημιές στον αγωγό, καθώς και διακοπή εργασιών, οπότε η ανανέωση της κάλυψης θα διευκολύνει την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών και την επανεκκίνηση της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής θάλασσας προς την Ευρώπη. Πηγές του Reuters επισημαίνουν πως κάποιοι από τους Γερμανούς μετόχους του Nord Stream επιθυμούν να επισκευαστεί ο αγωγός, ώστε να είναι δυνατή η ομαλή τροφοδοσία με φυσικό αέριο, σε περίπτωση που αποκατασταθούν οι σχέσεις της χώρας τους με τη Ρωσία.

Πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην ασφάλιση του Nord Stream 1 συμμετείχαν αρκετές ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες, μεταξύ αυτών και κάποια από τα συνδικάτα των Lloyd’s, τα οποία όμως δεν προχώρησαν σε ανανέωση των συμβολαίων τους στα τέλη του 2022, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θυμίζουμε ότι ενώ έχουν απαγορευτεί οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου επιτρέπονται, αν και η Δύση προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας. Η Ρωσία κατέχει το 51% του Nord Stream 1 μέσω της κρατικής εταιρίας Gazprom.

 

Πηγή: Interfax Russia & CIS Energy Newswire