Αρχική » Κινητοποίηση των ευρωπαϊκών αρχών για την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού στις φυσικές καταστροφές
Tι γίνεται στον κόσμο

Κινητοποίηση των ευρωπαϊκών αρχών για την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού στις φυσικές καταστροφές

Ενώ στη χώρα μας έχει μετατεθεί για μετά τις εκλογές η όποια κίνηση προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών (λέμε τώρα…), σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα επί του θέματος. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΕΙΟΡΑ βρίσκονται σε αναζήτηση λύσεων για την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού στον τομέα των φυσικών καταστροφών, καθώς μόλις το 25% των ζημιών που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα αφορούν ασφαλισμένους κινδύνους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποίησαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΕΙΟΡΑ, οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν την έκδοση ομολόγων φυσικών καταστροφών, αλλά και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την παροχή φθηνής ασφαλιστικής κάλυψης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η δημιουργία εθνικών φορέων ασφάλισης φυσικών καταστροφών θα μπορούσε να υποστηρίζεται από έναν αντίστοιχο πανευρωπαϊκό φορέα, ο οποίος θα συμβάλει στην ταχύτερη τροφοδότηση με τα απαιτούμενα κεφάλαια, προκειμένου να ανακάμψει ένα κράτος μέλος, που αντιμετώπισε μία μεγάλης κλίμακας φυσική καταστροφή.

Από την άλλη πλευρά, η έκδοση ομολόγων θα δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλιστές να αντλήσουν κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές, ώστε αφ’ ενός να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις ασφαλίστρων και αφ’ ετέρου να είναι σε θέση να προβούν σε άμεσες αποζημιώσεις των θυμάτων, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Εάν δε ληφθούν έγκαιρα κάποια μέτρα, επισημαίνουν οι ευρωπαϊκές αρχές, το ασφαλιστικό κενό ενδέχεται να μεγαλώσει, καθώς η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων θα οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων, καθιστώντας δυσκολότερη την αγορά ασφαλιστικής κάλυψης από τους πολίτες, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει δυσχέρειες στην παροχή πίστωσης από πλευράς τραπεζών σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η επέλευση πολλών και εξαιρετικά καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων την τελευταία εξαετία έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση τις τιμές των αντασφαλίστρων, αύξηση η οποία έφθασε το 30% στις ανανεώσεις του φετινού Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Howden.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στο διάστημα 1980 – 2020 οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές ύψους 487 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνον την περασμένη χρονιά οι αντίστοιχες ζημιές ανήλθαν σε 120 δισ. δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της Swiss Re.

Άντε να δούμε, μήπως τελικά επέλθει η λύση ελέω Ε.Ε., γιατί διαφορετικά…

 

Πέπη Μοίραλη

Πηγή: Insurance Journal