Αρχική » Κλιματική αλλαγή: Περπατάμε αντί να τρέχουμε
Tι γίνεται στον κόσμο

Κλιματική αλλαγή: Περπατάμε αντί να τρέχουμε

Καλά χαρήκαμε που ελάχιστα θύμιζαν χειμώνα οι προηγούμενοι τρεις μήνες και έτσι πέρασε αρκετά ελαφριά από πάνω μας η ενεργειακή κρίση, αλλά… Τα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Intergovernmental Panel on Climate Change, δεν πάμε καθόλου καλά ως προς την ταχύτητα και το εύρος των δράσεων για να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου. Θυμίζουμε ότι ο 1,5 βαθμός αποτελεί το «κατώφλι» των συμφορών, όπως ορίστηκε στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, καθώς εάν η αύξηση είναι μεγαλύτερη, οι καταστροφικές επιπτώσεις των καυσώνων, των πλημμυρών, των ξηρασιών, της εξαφάνισης ειδών θα είναι σημαντικά δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν από την ανθρωπότητα.

Όπως τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του Panel κ. Hoesung Lee: «Ο ρυθμός και η κλίμακα των μέχρι στιγμής δράσεων και των όσων έχουν προγραμματιστεί είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περπατάμε, ενώ θα έπρεπε να τρέχουμε».

Για να έχουμε μία ελπίδα να γλιτώσουμε, θα πρέπει οι ανεπτυγμένες χώρες να περιορίσουν στο μισό την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και να σταματήσουν εντελώς να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έως το 2050. Και λέω για να έχουμε ελπίδα, γιατί εάν καταφέρουμε να πετύχουμε αυτούς τους δύο στόχους, τότε θα έχουμε 50% πιθανότητες να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ωστόσο οι ελπίδες συρρικνώνονται, βλέποντας πως οι δύο χώρες που είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης της ατμόσφαιρας, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζουν να εγκαινιάζουν νέα μεγάλα εγχειρήματα σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα. Την περασμένη χρονιά η Κίνα έδωσε άδεια για τη δημιουργία 168 σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε ένα τεράστιο project εξόρυξης πετρελαίου στην Αλάσκα.

 

Πέπη Μοίραλη

Πηγή: The New York Times