Αρχική » Συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS
Tι γίνεται στον κόσμο

Συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS

Μερικές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συγκεντρώθηκαν την Κυριακή, για να σταματήσουν την εξάπλωση μιας τραπεζικής κρίσης, καθώς οι ελβετικές αρχές έπεισαν την UBS Group AG (UBSG.S) να αγοράσει την ανταγωνιστική Credit Suisse Group AG (CSGN.S) σε μια ιστορική συμφωνία.

Η UBS θα πληρώσει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,23 δισεκατομμύρια δολάρια) για την 167χρονη Credit Suisse και θα αναλάβει ζημίες έως και 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια συμφωνία που υποστηρίζεται από μια τεράστια ελβετική εγγύηση και αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του 2023.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αργά την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έκαναν δηλώσεις για να καθησυχάσουν τις αγορές, που έχουν περιβληθεί από μια τραπεζική κρίση, η οποία ξεκίνησε με την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν το μήνα.

«Είναι μια ιστορική μέρα στην Ελβετία και μια μέρα, ειλικρινά, που ελπίζαμε ότι δε θα έρθει», είπε ο πρόεδρος της UBS, Colm Kelleher, σε αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη. «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι, αν και δεν ξεκινήσαμε συζητήσεις, πιστεύουμε ότι αυτή η συναλλαγή είναι οικονομικά ελκυστική για τους μετόχους της UBS», είπε o Kelleher.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Ralf Hamers, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμα ερωτήσεις που δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε. Το καταλαβαίνω και θέλω μάλιστα να ζητήσω συγγνώμη για αυτό».

Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να στηρίξει τις τράπεζες της ευρωζώνης με δάνεια, εάν χρειαστεί, προσθέτοντας ότι η ελβετική διάσωση της Credit Suisse ήταν «εργαλείο» για την αποκατάσταση της ηρεμίας. Ο πρόεδρος της FED Jerome Powell και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen χαιρέτησαν την ανακοίνωση των ελβετικών αρχών. Η Τράπεζα της Αγγλίας επαίνεσε επίσης τους Ελβετούς.

Ο Axel P. Lehmann, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Credit Suisse, δήλωσε: «Δεδομένων των πρόσφατων έκτακτων και πρωτοφανών συνθηκών, η ανακοινωθείσα συγχώνευση αντιπροσωπεύει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτή ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την Credit Suisse και ενώ η ομάδα εργάστηκε ακούραστα για να αντιμετωπίσει πολλά σημαντικά ζητήματα παλαιού τύπου και να εφαρμόσει τη νέα στρατηγική της, είμαστε αναγκασμένοι να καταλήξουμε σε μια λύση σήμερα, που διασφαλίζει τη σταθερότητα».