Αρχική » Μία μεγάλη κυβερνοεπίθεση μπορεί να επιφέρει ζημιές ύψους $3,5 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία
Tι γίνεται στον κόσμο

Μία μεγάλη κυβερνοεπίθεση μπορεί να επιφέρει ζημιές ύψους $3,5 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία

Μία ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση σε κάποιο μεγάλο χρηματοπιστωτικό σύστημα πληρωμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική ζημιά ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με ένα υποθετικό σενάριο που διαμόρφωσαν οι Lloyd’s σε συνεργασία με το Cambridge Centre for Risk Studies, με βάση το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα έπλητταν τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ζημιές ύψους 1,1 τρισ. δολάρια, ενώ θα ακολουθούσαν η Κίνα και η Ιαπωνία με 470 και 200 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Η ανάκαμψη της κάθε χώρας από το καταστροφικό συμβάν θα εξαρτηθεί από τη δομή της οικονομίας της, το επίπεδο έκθεσής της στον κίνδυνο και την ανθεκτικότητά της.

«Το σενάριο που δημιουργήσαμε υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο της ασφάλισης στην υποστήριξη και την προστασία των πελατών μας απέναντι στους κυβερνοκινδύνους που απειλούν τις επιχειρήσεις, αλλά και την κοινωνία. Η παγκόσμια διασυνδεσιμότητα μέσω του κυβερνοχώρου καθιστά το κίνδυνο εξαιρετικά σοβαρό για να τον αντιμετωπίσει μεμονωμένα ο κάθε κλάδος και η κάθε χώρα και γι’ αυτό θα πρέπει να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας και τις καινοτόμες ιδέες μας τόσο με τις κυβερνήσεις όσο και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της αγοράς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα της κοινωνίας απέναντι στους κυβερνοκινδύνους», δήλωσε ο πρόεδρος των Lloyd’s, κ. Bruce Carnegie-Brown.

Επίσης εκπρόσωπος των Lloyd’s επεσήμανε πως μπορεί η ασφάλιση κυβερνοκινδύνων να αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο κλάδο, αλλά παρ’ όλα αυτά ακόμη αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό κομμάτι των πιθανών οικονομικών ζημιών που ενδέχεται να επιφέρουν οι κυβερνοεπιθέσεις. Συγκεκριμένα το 2022 τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της ασφάλισης κυβερνοκινδύνων ανέρχονταν σε 9 δισ. δολάρια και αναμένεται να κυμανθούν από 13 έως 25 δισ. έως το 2025.