Αρχική » Η Aon ετοιμάζεται για μεγάλη εξαγορά στις ΗΠΑ
Tι γίνεται στον κόσμο

Η Aon ετοιμάζεται για μεγάλη εξαγορά στις ΗΠΑ

Εντείνει τις προσπάθειές της για μία ή περισσότερες εξαγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες η Aon, σε μία στιγμή που η οργανική της ανάπτυξη έχει υποχωρήσει στο 6% και οι προβλέψεις για το προσεχές χρονικό διάστημα δυσοίωνες.

Ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με την AssuredPartners, με την Galway -ιδιοκτήτρια των εταιριών Epic και Jencap- και με την NFP και σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους θα υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Όπως φαίνεται, η Aon στοχεύει σε εταιρίες μεγάλου μεγέθους, καθώς η αξία της Galway -της μικρότερης εκ των τριών υποψήφιων- υπολογίζεται σε 7-8 δισ. δολάρια, η αξία της NFP σε 11 δισ. δολάρια και της AssuredPartners σε 14 δισ. δολάρια.

Σημειωτέον ότι από το 2012 έως σήμερα η Aon έχει διαθέσει 22 δισ. δολάρια για επαναγορά μετοχών, ενισχύοντας σημαντικά την τιμή της μετοχής της, καθώς το 2012 αυτή ήταν 52,16 δολάρια, ενώ το 2022 έφθασε τα 289,76 δολάρια. Η διοίκηση της εταιρίας ωστόσο στρέφεται πλέον στην αξιοποίηση των κεφαλαίων της για εξαγορά εταιριών που θα της επιτρέψουν την είσοδό της σε νέες αγορές και παράλληλα θα ενισχύσουν τα μεγέθη της εταιρίας. Ενδεικτικά το 2012 τα έσοδα της Aon αντιστοιχούσαν στο 96% του μεγέθους της Marsh McLennan (σημαντικού ανταγωνιστή της Aon), ενώ το 2022 αντιστοιχούσαν στο 60% της Marsh McLennan. H συρρίκνωση αυτή θα έχει μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της Aon, οπότε οι εξαγορές μοιάζουν μονόδρομος.

 

Πηγή: Inside P&C