Αρχική » Με νέους όρους κινείται η ασφάλιση κυβερνοκινδύνων
Tι γίνεται στον κόσμο

Με νέους όρους κινείται η ασφάλιση κυβερνοκινδύνων

Η αγορά ασφάλισης κυβερνοκινδύνων μοιάζει να ανακάμπτει, μετά από μία μεγάλη σειρά κυβερνοεπιθέσεων, που χαρακτήρισαν την εποχή της πανδημίας. Οι αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων εκλογικεύονται, νέοι παίκτες και νέα κεφάλαια μπαίνουν στην αγορά.

Συγκεκριμένα οι τιμές των ασφαλίστρων τον Ιανουάριο σημείωσαν αύξηση 10% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2022, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε καταγραφεί ετήσια αύξηση 110%, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Marsh McLennan. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και πτώση στις τιμές στη διάρκεια της χρονιάς, εάν δε σημειωθεί κάποια δραματική αλλαγή στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

To μεγάλο κύμα κυβερνοεπιθέσεων που σημειώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας -οπότε και καθιερώθηκε ευρύτατα η τηλεργασία και οι ψηφιακές συναλλαγές αυξήθηκαν κατακόρυφα- άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τον κλάδο οι ασφαλιστικές εταιρίες, όσον αφορά τόσο τους κινδύνους που αναλάμβαναν όσο και την τιμολόγησή τους. Από την άλλη πλευρά και οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιριών έλαβαν πολύ αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των δεδομένων τους.

Ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 παρατηρείται σημαντική μείωση στη συχνότητα των απαιτήσεων, αν και η σοβαρότητα των περιστατικών συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Όπως επισημαίνει ο Paul Bantick, επικεφαλής του κλάδου Κυβερνοκινδύνων της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρίας Beazley Plc: «Σήμερα η αγορά είναι πάρα πάρα πάρα πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσαμε πριν από δύο-τρία χρόνια. Είναι μία ώριμη αγορά, που πέρασε με επιτυχία μία εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία».

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων παραμένει τεράστιος. Το 2022 οι επιθέσεις εναντίον μεγάλων οργανισμών και βιομηχανιών με σκοπό την αποκόμιση λύτρων αυξήθηκαν κατά 87% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Παρόλα αυτά, το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε από θύματα κυβερνοεπιθέσεων ως λύτρα το 2022 έπεσε στα 456,8 εκ. δολάρια, έναντι 765,6 εκ. δολάρια την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Chainalysis.

Όλα δείχνουν πως η αγορά ασφάλισης κυβερνοκινδύνων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Σύμφωνα με την αντασφαλιστική εταιρία Swiss Re AG, σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασφαλιστές έγραψαν 10 δισ. δολάρια ασφάλιστρα στις ασφαλίσεις κυβερνοκινδύνων το 2021 και υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τα 23 δισ. δολάρια έως το 2025. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο έναντι κυβερνοκινδύνων, αλλά λιγότερο από το 20% από αυτά τα συμβόλαια έχουν όριο κάλυψης που να ξεπερνάει τη μέση απαίτηση καταβολής λύτρων, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Swiss Re.

Η σωρεία κυβερνοεπιθέσεων στη διάρκεια της πανδημίας ανάγκασε τους ασφαλιστές να γίνουν πιο προσεκτικοί στη διατύπωση των συμβολαίων τους και τους πελάτες να ενισχύσουν τις άμυνες των ψηφιακών τους συστημάτων. Ο Eric Andersen, πρόεδρος της Aon Plc, τόνισε πρόσφατα: «Η αγορά ασφάλισης κυβερνοκινδύνων συνεχίζει να εξελίσσεται, καθώς αλλάζουν συνεχώς και οι παράγοντες που απειλούν την ασφάλεια των συστημάτων των επιχειρήσεων. Αν αναλογιστούμε το πού βρίσκεται σήμερα η αγορά ασφάλισης κυβερνοκινδύνων και ποιες είναι οι προοπτικές της, θα έλεγα πως οι ασφαλιστές στην ουσία επιστρέφουν στις βασικές τους αξίες».

Αναμφίβολα η ανάπτυξη του κλάδου ενισχύεται και από τις νέες παρουσίες, που προστίθενται συνεχώς, φέρνοντας βέβαια και νέα κεφάλαια. Η IQUW, συνδικάτο των Lloyd’s, δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2021 και άρχισε να αναλαμβάνει την ασφαλιστική κάλυψη κυβερνοκινδύνων το 2022, «προκειμένου να προσφέρει σημαντικά κεφάλαια, καθώς η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή», όπως δήλωσε ο Andrew Lewis, επικεφαλής του κλάδου Κυβερνοκινδύνων της IQUW. Η Bowhead Specialty Underwriters Inc. επίσης ξεκίνησε να ασφαλίζει κυβερνοκινδύνους το 2022, καθώς η διοίκησή της αποφάσισε πως αυτό θα συνδυαζόταν ιδανικά με τις άλλες προϊοντικές της γραμμές, σύμφωνα με τον CEO της εταιρίας Stephen Sills.

Όπως είναι φυσικό, οι νέοι παίκτες που προστίθενται στην αγορά εντείνουν τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό των ασφαλίστρων, αλλά και την προσφορά περισσότερων εναλλακτικών λύσεων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιλέξουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη για την προστασία τους από μία ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση.

Παράλληλα με την είσοδο νέων ασφαλιστών στην αγορά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εισροή νέων κεφαλαίων. Τον Ιανουάριο η Beazley λανσάρησε ένα «κυβερνο-ομόλογο» αξίας 45 εκ. δολαρίων -το πρώτο στο είδος του- το οποίο δημιουργήθηκε για να προστατέψει από μία κυβερνοεπίθεση που θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και θα προκαλέσει ζημιές που θα ξεπεράσουν τα 300 εκ. δολάρια, απειλώντας την ομαλή λειτουργία της οικονομίας συνολικά. Η έκδοση αυτού του ομολόγου αποδεικνύει πόσο έχει ωριμάσει η αγορά, αλλά και πώς οι ασφαλιστές καταφέρνουν πάντα να καινοτομούν, ανταποκρινόμενοι στις εκάστοτε προκλήσεις.

 

Πηγή: Insurance Journal