Αρχική » Νέο ρεκόρ λειτουργικών κερδών για τον όμιλο Allianz το 2023
Tι γίνεται στον κόσμο

Νέο ρεκόρ λειτουργικών κερδών για τον όμιλο Allianz το 2023

Σε 161,7 δισ. ευρώ ανήλθαν τα συνολικά έσοδα του ομίλου Allianz το 2023, αυξημένα κατά 5,5% έναντι των εσόδων του 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων, αλλά και στον κλάδο Ζωής & Υγείας, ενώ ο κλάδος Διαχείρισης Κεφαλαίων παρουσίασε μία μικρή κάμψη.

Τα εσωτερικά έσοδα, λαμβανομένων υπόψη των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της συγκέντρωσης των εργασιών, σημείωσαν αύξηση 8,0%, οφειλόμενη κυρίως στον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων και στον κλάδο Ζωής & Υγείας.

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6,7% και σημείωσαν νέο ρεκόρ, φθάνοντας τα 14,7 δισ. ευρώ, αύξηση που προέρχεται κυρίως από τον κλάδο Ζωής & Υγείας, καθώς στον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων περιορίστηκαν από τις υψηλότερες απαιτήσεις λόγω φυσικών καταστροφών. Στον κλάδο Διαχείρισης Κεφαλαίων τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν μικρή πτώση, λόγω των επιπτώσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Τα καθαρά κέρδη προς διανομή στους μετόχους ανήλθαν σε 8,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 33,0% έναντι του 2022. Η διοίκηση του ομίλου προτείνει μέρισμα 13,80 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, αυξημένο κατά 21,1% έναντι του 2022. Σημειώνεται ότι στις 22 Φεβρουαρίου η Allianz ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης κεφαλαιοποίησης Solvency II ήταν 206% στο τέλος του 2023, έναντι 201% στο τέλος του 2022. Με τη χρήση των μεταβατικών μέτρων για τις τεχνικές προβλέψεις ο δείκτης κεφαλαιοποίησης ήταν 229% στο τέλος του 2023 έναντι 230% στο τέλος του 2022.

Ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο του 2023 τα συνολικά έσοδα του ομίλου σημείωσαν αύξηση 7,8% και ανήλθαν σε 39,6 δισ. ευρώ, ενώ τα εσωτερικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,9%, λόγω της καλής απόδοσης όλων των κλάδων. Τα λειτουργικά κέρδη ήταν 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,0% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη προς διανομή στους μετόχους το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ήταν 2,2 δισ. ευρώ, διπλασιασμένα έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο CEO της Allianz SE, κ. Oliver Bäte δήλωσε: «Συνεχίζουμε να πετυχαίνουμε νέα ρεκόρ λειτουργικών κερδών και καθαρών εσόδων, ενισχύοντας την ηγετική μας θέση ως ένας από τους πιο ανθεκτικούς ασφαλιστές στον κόσμο και ένας από τους πιο ενεργούς διαχειριστές κεφαλαίων. Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που έχουν οι πελάτες μας στην Allianz, στο επιχειρηματικό μας μοντέλο και στους ανθρώπους μας. Σημειώσαμε ισχυρή ανάπτυξη στον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων, ενώ παράλληλα στηρίξαμε στους πελάτες μας που την περασμένη χρονιά επλήγησαν εντονότερα από φυσικές καταστροφές. Στον κλάδο Ζωής & Υγείας πετύχαμε κερδοφόρο ανάπτυξη, καθώς δημιουργήσαμε ελκυστικές λύσεις για την προστασία των αποταμιεύσεων των πελατών μας από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Στον κλάδο Διαχείρισης Κεφαλαίων καταφέραμε να έχουμε σταθερές εισροές μέσα σε ένα ασταθές χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Η πειθαρχία μας στην εκτέλεση της στρατηγικής μας και η συνετή διαχείριση των κεφαλαίων μας εγγυάται την επίτευξη των στόχων μας για το 2024, χρονιά κατά την οποία θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που μας δίνει το μέγεθός μας για περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητάς μας και για μετατροπή της εξαιρετικής εμπειρίας των πελατών μας σε κερδοφόρο ανάπτυξη των πελατών μας».