Αρχική » Ξεπερνούν τα 5 δισ. οι ζημιές από τις φονικές πλημμύρες στη Βόρεια Ιταλία
Tι γίνεται στον κόσμο

Ξεπερνούν τα 5 δισ. οι ζημιές από τις φονικές πλημμύρες στη Βόρεια Ιταλία

Τεράστιο είναι το πλήγμα που δέχθηκε η Βόρεια Ιταλία -και συγκεκριμένα η επαρχεία Emilia Romagna- από τις σφοδρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που οδήγησαν σε υπερχείλιση 23 ποταμών, εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις σε 42 δήμους της περιοχής. Ο απολογισμός είναι 15 νεκροί και περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πολλές πόλεις έμειναν χωρίς ρεύμα και οι αγροτικές καλλιέργειες υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές. Το σύνολο των ζημιών αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο σεισμό» δήλωσε ο επικεφαλής της επαρχίας Στέφανο Μπονατσίνι, αναφερόμενος στο σεισμό του 2012, ο οποίος κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Νέλο Μουσουμέτσι: «Τα εδάφη που παραμένουν ξερά για μεγάλο χρονικό διάστημα καταλήγουν να τσιμεντοποιούνται, περιορίζοντας δραστικά την ικανότητά τους να απορροφούν νερό». Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει συγκαλέσει για σήμερα Τρίτη υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το περίφημο Grand Prix της Φόρμουλα Ένα στην Imola, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη Κυριακή αναβλήθηκε, καθώς βρίσκεται κοντά σε μία από τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές. Αντίθετα η συναυλία του Μπρους Σπρίνγκστιν στη Φεράρα πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή 50.000 θεατών, προκαλώντας έντονες κριτικές. Απολογούμενος ο δήμαρχος της Φεράρα σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: «Λυπάμαι εάν κάποιοι θεωρούν ότι η Φεράρα αδιαφορεί για την τραγωδία που έπληξε τη Romagna, μόνο και μόνο επειδή δεν ανέβαλε τη συναυλία του Boss. Λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητας των παραγόντων που σχετίζονται με τη διοργάνωση, η συναυλία δεν είναι δυνατόν να αναβληθεί ή να ματαιωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι και οι τουρίστες που ταξίδεψαν μέχρι εδώ γι’ αυτόν το σκοπό».

Πηγή: Advisen Europe