Αρχική » Οι έμποροι των εθνών…
Tι γίνεται στον κόσμο

Οι έμποροι των εθνών…

Σε 52 εκ. λίρες ανέρχεται το ποσό που θα επενδύσουν οι Lloyd’s του Λονδίνου για την προώθηση της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αποδεικνύουν πως στο παρελθόν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο δουλεμπόριο.

Ο Bruce Carnegie-Brown, πρόεδρος των Lloyd’s, δήλωσε πως νιώθει «βαθιά θλίψη» και τόνισε τη δέσμευση του οργανισμού για την αντιμετώπιση των σημερινών ανισοτήτων. Ωστόσο η δημοσιοποίηση των στοιχείων έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και κατηγοριών για «ξέπλυμα αποζημιώσεων» και κινήσεις που μόνο σκοπό έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins και χρηματοδοτήθηκε από το Mellon Foundation, οι Lloyd’s διαδραμάτισαν «σημαντικό ρόλο» στο δουλεμπόριο από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα, με συνεργάτες τους να εκμεταλλεύονται την επιρροή και τις γνώσεις τους, προκειμένου να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν την εμπορία σκλάβων.

Όπως επισημαίνεται από τους ερευνητές, οι Lloyd’s αποτέλεσαν τμήμα ενός δικτύου οικονομικών συμφερόντων, το οποίο κατέστησε δυνατή τη δημιουργία του συστήματος δουλεμπορίου. Έγγραφα από το αρχείο του οργανισμού αποδεικνύουν ότι οι Lloyd’s παρείχαν ασφαλιστική κάλυψη στα πλοία που αναχωρούσαν από το Λίβερπουλ για την Αμερική φορτωμένα με σκλάβους.

Σε συνέχεια λοιπόν του θορύβου που προκλήθηκε, οι Lloyd’s ανακοίνωσαν ότι θα επενδύσουν 40 εκ. λίρες σε κοινότητες και περιοχές που επλήγησαν από το δουλεμπόριο. Επίσης θα επενδύσουν 12 εκ. λίρες σε ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει την πρόσληψη και την προώθηση εκπροσώπων της μαύρης φυλής ή άλλων εθνοτικών μειονοτήτων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων που συνεχίζουν να βιώνουν οι μαύροι και άλλες εθνοτικές μειονότητες και γι’ αυτό δημιουργήσαμε το Inclusive Futures, ένα πρόγραμμα που βοηθά αυτούς τους ανθρώπους να εξελιχθούν από τις αίθουσες διδασκαλίας έως τις αίθουσες διοικητικών συμβουλίων των εταιριών», τόνισε ο πρόεδρος των Lloyd’s.

Όμως ο Kehinde Andrews, καθηγητής στο Birmingham City University, κατηγόρησε τους Lloyd’s ότι δεν έχουν προχωρήσει σε απευθείας αποζημιώσεις των απογόνων των σκλάβων και αντ’ αυτού κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού για «ξέπλυμα αποζημιώσεων». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Πρόκειται απλά για Δημόσιες Σχέσεις: λένε ότι λυπούνται, ανακοινώνουν κάποιες δεσμεύσεις, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

 

Πηγή: Evening Standard