Αρχική » Οι εργοδότες απαιτούν την επιστροφή στο γραφείο, αλλά οι εργαζόμενοι αντιστέκονται
Tι γίνεται στον κόσμο

Οι εργοδότες απαιτούν την επιστροφή στο γραφείο, αλλά οι εργαζόμενοι αντιστέκονται

Στη διάρκεια της πανδημίας μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων αναγκάστηκε να εφαρμόσει την εξ αποστάσεως εργασία, προς μεγάλη ικανοποίηση πολλών εργαζόμενων, καθώς βελτιώθηκε σημαντικά η καθημερινότητά τους, αυξήθηκε ο ελεύθερος χρόνος τους, μειώθηκε το στρες κ.λπ.

Έτσι, όταν με το τέλος της πανδημίας επανήλθε η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και οι περισσότερες από αυτές ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα γραφεία τους, πολλοί φάνηκαν απρόθυμοι να υπακούσουν. Ακόμη και εταιρίες που είχαν υποσχεθεί ότι θα εφαρμοστεί ένα ευέλικτο υβριδικό μοντέλο εργασίας, απαίτησαν την πλήρη επιστροφή στο γραφείο και απείλησαν με απολύσεις όσους δεν έδειξαν διατεθειμένοι να συμμορφωθούν.

Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν αντίστοιχα έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, με πολλούς από αυτούς να απειλούν ότι θα παραιτηθούν, εάν οι εργοδότες τούς υποχρεώσουν να επιστρέψουν στο γραφείο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να υπαναχωρήσουν και να αναζητήσουν μία συμβιβαστική λύση.

Για παράδειγμα, η Goldman Sachs ανακοίνωσε το Φεβρουάριο του 2022 πως όλοι οι υπάλληλοί της θα πρέπει να παρουσιάζονται καθημερινά στα γραφεία της εταιρίας και να σταματήσουν την εξ αποστάσεως εργασία. Ωστόσο έναν χρόνο αργότερα το ποσοστό των εργαζόμενων που προσέρχονταν καθημερινά στα γραφεία της εταιρίας παρέμενε 10-15% χαμηλότερο από αυτό που ίσχυε προ πανδημίας.

Πώς καταφέρνουν οι εργαζόμενοι να υπερισχύουν σε αυτή τη μάχη; Προφανώς η νίκη αυτή δεν έχει καθολική ισχύ. Πράγματι αρκετές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε απολύσεις των «ανυπότακτων», όμως κάποιοι από τους «ανυπότακτους» είναι εξαιρετικά πολύτιμοι, οπότε καταφέρνουν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους. Ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο χρηματοοικονομικός και η τεχνολογία, όπου τα ταλέντα είναι δυσεύρετα και πολλές θέσεις εργασίας παραμένουν ακάλυπτες, λόγω έλλειψης ανθρώπων με τα ανάλογα προσόντα. Οπότε αυτό δημιουργεί αυτόματα πολύ ευνοϊκές συνθήκες διαπραγμάτευσης για κάποιους εργαζόμενους και αναγκάζει αρκετούς εργοδότες να υιοθετήσουν τελικά ευρύτερα ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας στην επιχείρησή τους.

 

Πηγή: BBC News