Αρχική » Οι νευρολογικές παθήσεις κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας
Οικονομία και κοινωνία

Οι νευρολογικές παθήσεις κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας

Πάνω από 1 στους 3 ανθρώπους επηρεάζονται από νευρολογικές παθήσεις, που αποτελούν την κύρια αιτία ασθένειας και αναπηρίας παγκοσμίως, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη που κυκλοφόρησε από το The Lancet Neurology.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 2021 περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με μια νευρολογική πάθηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέβαλε στην ανάλυση των δεδομένων της Μελέτης για την Παγκόσμια Επιβάρυνση Νόσων, Τραυματισμών και Παραγόντων Κινδύνου (GBD) 2021. Οι νευρολογικές παθήσεις είναι πλέον η κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας παγκοσμίως. Το συνολικό ποσοστό αναπηρίας, ασθένειας και πρόωρου θανάτου (γνωστά ως έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία, DALY) που προκαλούνται από νευρολογικές παθήσεις έχει αυξηθεί κατά 18% από το 1990.

Πάνω από το 80% των θανάτων και των περιστατικών απώλειας υγείας από νευρολογικές παθήσεις συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και η πρόσβαση στη θεραπεία ποικίλλει ευρέως: οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν έως και 70 φορές περισσότερους επαγγελματίες νευρολόγους ανά 100.000 άτομα από τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Οι νευρολογικές παθήσεις προκαλούν μεγάλο πόνο στα άτομα και τις οικογένειες που επηρεάζουν και στερούν τις κοινότητες από ανθρώπινο δυναμικό», δήλωσε ο δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Αυτή η μελέτη θα πρέπει να χρησιμεύσει ως επείγουσα έκκληση για δράση όσον αφορά την κλιμάκωση των στοχευμένων παρεμβάσεων, ώστε να επιτραπεί στον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που ζουν με νευρολογικές παθήσεις να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, θεραπεία και αποκατάσταση που χρειάζονται. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι η υγεία του εγκεφάλου γίνεται καλύτερα κατανοητή, εκτιμάται και προστατεύεται, από την πρώιμη παιδική ηλικία έως τη μετέπειτα ζωή».

Οι δέκα κορυφαίες νευρολογικές καταστάσεις, που συνέβαλαν στην απώλεια υγείας το 2021, ήταν το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεογνική εγκεφαλοπάθεια (εγκεφαλική βλάβη), η ημικρανία, η άνοια, η διαβητική νευροπάθεια (νευρική βλάβη), η μηνιγγίτιδα, η επιληψία, οι νευρολογικές επιπλοκές από πρόωρο τοκετό, η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και οι καρκίνοι του νευρικού συστήματος. Συνολικά, οι νευρολογικές παθήσεις προκαλούν μεγαλύτερη αναπηρία και απώλεια υγείας στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις -όπως η ημικρανία ή η άνοια- όπου οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα.

Από το 1990, ο απόλυτος αριθμός ατόμων που ζουν με ή πεθαίνουν από νευρολογικές παθήσεις έχει αυξηθεί, ενώ τα τυποποιημένα για την ηλικία ποσοστά DALY έχουν μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις σε απόλυτους αριθμούς οφείλονται κυρίως στις δημογραφικές αλλαγές και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Η διαβητική νευροπάθεια ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική πάθηση. Ο αριθμός των ατόμων με διαβητική νευροπάθεια έχει υπερτριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1990, φτάνοντας τα 206 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2021. Άλλες παθήσεις όπως νευρολογικές επιπλοκές από την Covid-19 (για παράδειγμα, γνωστική εξασθένηση και σύνδρομο Guillain-Barré) δεν υπήρχαν στο παρελθόν και τώρα αντιπροσωπεύουν πάνω από 23 εκατομμύρια περιπτώσεις.