Αρχική » Οι χώρες της Ε.Ε. προετοιμάζονται για την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα
Tι γίνεται στον κόσμο

Οι χώρες της Ε.Ε. προετοιμάζονται για την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται αντιπρόσωποι των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διαμορφώσουν μία ενιαία πρόταση για την αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα, εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, που πρόκειται να διεξαχθεί το Νοέμβριο στο Ντουμπάι.

Στις προηγούμενες Συνόδους δεν έγινε εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών για τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, παρά το ότι αυτά αποτελούν την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής, καθώς αντιστέκονται σθεναρά οι χώρες που στηρίζουν την οικονομία τους στα έσοδα από το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην υπό διαμόρφωση πρόταση πρόταση της Ε.Ε. τονίζεται, σύμφωνα με το Reuters, πως ο ενεργειακός τομέας θα πρέπει να αποδεσμευτεί από τα ορυκτά καύσιμα πολύ πριν το 2050, καθώς είναι πλέον διαθέσιμες φθηνές πηγές πράσινης ενέργειας.

Από την πλευρά τους οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εστιάζουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών για το φιλτράρισμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αρνούνται να συναινέσουν σε μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, γεγονός που έγινε η αιτία της αποτυχίας να επέλθει συμφωνία για το ζήτημα στη συνάντηση των υπουργών των χωρών της G20 τον περασμένο μήνα.

Βέβαια, ακόμη κι αν επιτευχθεί μία παγκόσμια συμφωνία στο Ντουμπάι το Νοέμβριο, δε θα έχει νομική ισχύ, αλλά τουλάχιστον θα αποτελέσει έναν οδηγό για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το κλίμα, για τη χάραξη των κυβερνητικών πολιτικών και την ενίσχυση των επενδύσεων σε πράσινες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες που θα αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Πηγή: Insurance Journal